Hlavní obsah

Zika může u dospělých způsobovat paralýzu

– Paříž

Francouzští vědci našli první doklady, že virus zika může způsobit vzácné neurologické onemocnění, které vede k dočasné paralýze. Plyne to ze studie, kterou skupina výzkumníků založila na analýze dat z Francouzské Polynésie před dvěma lety, kdy se tam tento virus rozšířil. Zika, která ohrožuje nenarozené děti, se nyní rychle šíří po západní polokouli.

Foto: Ricardo Mazalan, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Badatelé na Tahiti a ve Francii analyzovali krevní vzorky 42 lidí postižených v letech 2013–2014 takzvaným Guillainovým-Barrého syndromem (GBS), vzácným autoimunitním onemocněním, které zasahuje nervový systém. U 93 procent z nich se také našly stopy po předešlé nákaze virem zika.

GBS se obvykle objeví několik dní poté, co osoba je vystavena určitému viru, bakterii nebo parazitu. Badatelé vedení Arnaudem Fontanetem z pařížského Pasteurova institutu spočítali, že riziko vzniku GBS je 2,4 případu na každých 10 000 lidí nakažených zikou.

„Je to významná práce, protože umožňuje potvrdit roli nákazy virem zika ve výskytu těžkých neurologických komplikací, které vedou ke GBS,” uvedl podle agentury Reuters Fontanet ke studii zveřejněné v britském lékařském časopise The Lancet. Podle něj je tak pravděpodobné, že oblasti zasažené epidemií ziky zaznamenají nárůst počtu pacientů s vážnými neurologickými onemocněními.

Podezření, že  zika spouští GNS, se objevily už nedávno. Nová studie je posiluje. [celá zpráva]

Světová zdravotnická organizace (WHO) počátkem února kvůli viru zika vyhlásila celosvětový stav nouze. Podle WHO vir samotný není důvodem vyhlášení nouzového stavu, protože sám o sobě nevyvolává klinicky vážné stavy. Klíčové je podle organizace najít důkazy o spojitosti ziky s mikrocefalií, tedy vývojovou poruchou, která předčasně ukončuje růst mozku dětí. V místě, kde se šíří zika, se rodí více dětí s malou hlavou.

WHO ale upozornila i na rostoucí signály spojitosti ziky s GBS v zasažených zemích. Podle organizace zemře na smrtelné komplikace tři až pět procent nemocných GBS.

Guillain-Barrého syndrom (GBS) je vzácné, ale o to závažnější onemocnění postihující nervy, které řídí smysly a pohyby těla. O něco častější je výskyt u mužů než u žen.
Způsobuje stav, kdy vlastní imunitní systém začne útočit na tyto specifické nervy a ty se posléze zanítí.
Přesná příčina vzniku GBS není zatím známa, u více než 60 procent nemocných se nemoc rozšířila poté, kdy došlo v těle k virové nebo bakteriální infekci. Příznaky (ztráta pohyblivosti) se většinou objeví v rozmezí jednoho až tří týdnů po této infekci.
Prvotní náznaky ztráty pohyblivosti začínají u prstů rukou a nohou, později se rozšiřují do paží a lýtek. Mezi prvotní patří bolest, brnění, necitlivost a následně vzestupná svalová slabost a problémy s koordinací a porucha rovnováhy.
Celková slabost postihuje obě strany těla a v průběhu několika málo dní se výrazně zhoršuje.
Zhruba 80 % všech pacientů se při včasné léčbě během několika týdnů či měsíců zcela uzdraví, aniž by měli jakákoli trvalá poškození, např. nervů.
Zdroj: National Health Service

Virus zika přenáší především komár druhu Aedes aegypti, ale mohou ho šířit i jiné druhy komárů rodu Aedes

Loni na podzim se nákaza virem se objevila v Brazílii a postupně se rozšířila do více než dvacítky zemí amerického kontinentu; jednotlivé případy už zaznamenaly i evropské státy včetně České republiky. Proti viru zika dosud neexistuje účinný lék ani vakcína.

Reklama

Související témata:

Související články

Virus zika zajímá i kyberzločince

Počítačoví piráti pravidelně hledají způsoby, jak se dostat lidem do počítačů, tabletů i chytrých telefonů. Využívají k tomu často aktuální témata, která...

Kuba vysílá do boje proti viru zika armádu

Kubánské vedení se rozhodlo, že do boje proti viru zika šířícímu se po Latinské Americe a Karibiku nasadí armádu. Prezident Raúl Castro v pondělí oznámil, že...

Výběr článků

Načítám