Hlavní obsah

Největší alpský ledovec by mohl za 100 let úplně roztát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Aletschský ledovec, který je největší souvislou ledovou plochou v Alpách a současně největším údolním ledovcem v kontinentální Evropě, trvale taje. Vědci předpokládají, že by během života dnes narozených dětí mohl úplně zmizet.

Aletschský ledovec mizí před očimaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Ledovec se nachází ve Švýcarsku. Jde o tzv. údolní ledovec mezi horami Jungfrau a Mönch (Mnich), táhne se 23 kilometrů. Led má hloubku 900 metrů.

Největšího objemu dosáhl v roce 1870, od té doby ztratil na délce tři kilometry. Jako každý ledovec, taje ten Aletschský nejvíce v létě, hmota, kterou opět získá v zimě, ale ztrátu už 130 let nevyrovnává. Ročně se zmenší o 180 metrů a rychlost úbytku se zvyšuje.

Podle Světového střediska pro monitorování ledovců taje led na začátku 21. století vůbec nejrychleji od doby, kdy se úbytek měří, tedy od roku 1850.

Všechna roztátá voda odchází do řeky Rhóny a posléze do Středozemního moře. Podle monitorovacího střediska se hladiny oceánů od roku 1900 zvýšily o 20 centimetrů, během 21. století by to mělo být o 26 až 82 centimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám