Hlavní obsah

Učitelský plat za průměrnou mzdou vysokoškoláka ve státní sféře zaostává

Praha

Platy učitelů na základních a středních školách se v loňském roce ve všech krajích kromě Prahy pohybovaly nad úrovní průměrné mzdy. Vyplývá to z údajů ministerstva školství. Za průměrným platem vysokoškolsky vzdělaného státního zaměstnance, který eviduje ministerstvo práce a sociálních věcí, ale výdělky učitelů zaostávají o tisíce korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Učitelé na základní škole si loni průměrně vydělali 28 027 korun, na středních školách včetně konzervatoří to bylo 28 890 korun. Měli tak na výplatní pásce více než průměrný zaměstnanec bez ohledu na výši vzdělání, průměrná mzda byla totiž loni 25 686 korun.

Učitelé ale mají až na výjimky vysokoškolské vzdělání a mezi lidmi s touto úrovní vzdělání zaostávají za průměrem o tisíce korun i v případě, že se berou v úvahu jen zaměstnanci ve veřejném sektoru. Průměrný plat vysokoškoláka ve státních službách byl loni 34 613 korun.

Deset tisíc pod průměrným platem pražského vysokoškoláka

Specifická je situace v metropoli, kde výdělky učitelů zaostávají i za průměrnou mzdou všech zaměstnanců 33 347 korun. Vysokoškoláci zaměstnaní ve veřejném sektoru si v Praze přijdou průměrně na bezmála čtyřicet tisíc korun, což je zhruba deset tisíc nad průměrným platem pedagogů na ZŠ a SŠ.

Ve všech ostatních krajích České republiky se průměrný plat vysokoškoláka ve veřejné sféře pohybuje nad hranicí třiceti tisíc korun. To je meta, k níž učitelé zpravidla vzhlížejí marně. Dostal se nad ni jen průměrný plat středoškolského učitele v Praze, který ji překonal o 176 korun.

Na středních školách si nejméně vydělají pedagogové v Královéhradeckém kraji, jejichž průměrný výdělek činil 27 657 korun.

Meziregionální rozdíly nejsou velké  

Rozdíly mezi učitelskými platy v jednotlivých regionech nejsou příliš výrazné. Podstatnou roli v nich může hrát věkové složení pedagogických sborů na školách v daném regionu.

Na základních školách si nejméně vydělají učitelé v Královéhradeckém a Zlínském kraji, kde průměr o necelých 300 korun přesahuje sedmadvacetitisícovou hranici. Nejvyšší průměrný plat učitele základní školy je ve středních Čechách, činí 28 746 korun.

Na základních a středních školách v Česku dohromady působí bezmála 116 tisíc učitelů, kteří mají po přepočtení přes 98 tisíc úvazků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám