Hlavní obsah

Soukromé vysoké školy se posilují sdružováním

Novinky,

Nový vzdělávací holding Akademická aliance přijal počátkem září do svých řad další subjekt - Vysokou školu obchodní v Praze. Propojení několika vysokých škol v této alianci má vytvořit instituci středoevropského charakteru postavenou na společných vzdělávacích programech, vědeckovýzkumných projektech, publikační činnosti a personálním zázemí.

Foto: Vysoká škola obchodní v Praze

Ilustrační foto

Článek

Konglomerát tak zahrnuje Vysokou školu podnikání a práva (původně Vysoká škola manažerské informatiky, ekonomiky a práva z Prahy a Vysoká škola podnikání z Ostravy) či Panevropskou vysokou školu v Bratislavě.

Aliance pod sebou sdružuje soukromé vzdělávací organizace na všech stupních – od mateřské až po vysokou školu.

Škálu ostatních programů v holdingu doplňují studijní obory Vysoké školy obchodní v Praze (VŠO), zaměřené na cestovní ruch a služby v letecké dopravě. Školu aktuálně studují tři tisíce studentů.

Přizpůsobit se požadavkům trhu práce

Strategie Akademické aliance potvrzuje současný efektivnější trend v organizaci vysokých škol, který má připravit silné ekonomické zázemí vzdělávacích subjektů. Přispívá k tomu stále větší poptávka po propojování studia s praxí se snahou o zvyšování šance na uplatnění studentů na trhu práce.

Jedním ze zakladatelů Akademické aliance je Radek Řechka, zakladatel Vysoké školy manažerské informatiky, ekonomiky a práva (VŠMIEP), kterou v dubnu sloučil s Vysokou školou podnikání v Ostravě.

„Není to úplně tak, že bychom se sloučili,“ uvedl Řechka. „Vytvořili jsme úplně novou vysokou školu, akciovou společnost Vysoká škola podnikání a práva, kam původní dvě školy převedou své studenty a učitele, aby teď od září mohla Vysoká škola podnikání a práva začít fungovat,“ dodal.

„Naším záměrem je dosahovat cestou propojování vzdělávacích institucí synergických a dalších inovačních a konkurenčních efektů s cílem umocnit a zvyšovat přidanou hodnotu pro klienta – studenta. To bychom rádi nabídli a zvládli mimo jiné i správnými produkty. Tedy obory, přizpůsobenými potřebám trhu práce a dovednostně orientovanou výukou s praktickými prvky, bez memorování a zahlcování nadbytečnými informacemi,“ shrnul situaci Radan Jünger, předseda představenstva Akademické aliance.

Studentů ubývá

Slučování škol podle Řechky zapříčinila demografická křivka. „Ubývá studentů, zejména těch prezenčních, ale i kombinovaných, protože kdo si potřeboval dodělat titul, tak už ho dávno má,” tvrdí.

„Malé školy budou s úbytkem studentů ještě menší a nedokážou ekonomicky ani pedagogicky zabezpečit kvalitu. Prostě běžná škola, která má 300 studentů a běžné školné, tedy ne 100 tisíc na semestr, nedokáže zaplatit docenty a profesory, aby vyhověli jednak standardům Akreditační komise, ale aby obecně byla kvalita výuky jako na vysoké škole. Nemůže to být jen nějaká vzdělávací agentura nebo vyšší odborná škola,” dodal Radek Řechka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám