Hlavní obsah

Studenti našli ve Francii 560 tisíc let starý lidský zub

Paříž

Studenti archeologie našli v jeskynním nalezišti u obce Tautavel na jihu Francie zhruba 560 tisíc let starý zub člověka. Jde o nejstarší pozůstatek lidského těla, jaký kdy byl nalezen na francouzském území, informovala agentura AP.

Foto: Denis Dainat, AP, ČTK

Zub pravděpodobně patří člověk druh Homo heidelbergensis.

Článek

Studenti se pod dohledem odborníků podíleli na vykopávkách v Tautavelu, které je jedním z nejvýznamnějších pravěkých nalezišť Evropy.

Paleoantropolog Tony Chevalier z tautavelské archeologické laboratoře hovoří o velkém objevu, protože objevy lidských pozůstatků z daného období jsou v Evropě velmi vzácné.

Nalezený zub dospělého člověka má vyplnit mezeru mezi několika málo nejstaršími fosiliemi lidského těla, většinou ze Španělska a Německa, a novějšími pozůstatky.

Londýnský antropolog Chris Stringer agentuře AP řekl, že zuby takového stáří jsou velmi důležité, protože pravděpodobně patří druhu Homo heidelbergensis (Člověk heidelberský), který žil před 600–250 tisíci lety. „Pokud mají zuby na sobě sklovinu, může to rovněž poskytnout přímé informace o stravě těchto dávných lidí,“ dodal Chevalier.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám