Hlavní obsah

V Británii našli korán z doby krátce po Mohamedově smrti

– Birmingham

Na Birminghamské univerzitě se našel pergamen s fragmentem koránu. Může jít o jeden z nejstarších exemplářů na světě. Podle radiouhlíkové datace je rukopis starý 1370 let, pochází tedy z nejranějšího období islámu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V britské knihovně objevili rukopis KoránuVideo: Cadbury Research Library, University of Birmingham , Reuters

 
Článek

Pergamen byl v blízkovýchodní sbírce univerzitní knihovny asi sto let, aniž byl jeho obsah rozpoznán. Jako první se o něj začal zajímat jeden ze studentů doktorského programu. Radiokarbonová metoda s vyšší než 95procentní pravděpodobností určila, že exemplář pochází z období mezi lety 568 až 645.

„Přivádí nás to do doby jenom několik let od vzniku islámu. Podle muslimské tradice byl korán proroku Mohamedovi zjeven mezi lety 610 až 632, kdy zemřel,“ sdělil stanici BBC profesor islámu a křesťanství David Thomas. „Autor tohoto textu tedy mohl Proroka osobně znát nebo ho mohl slyšet kázat,“ řekl Thomas.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Úryvky se ryly na cokoliv

První muslimové korán zaznamenávali na pergameny nebo na palmové listí a také ho vyrývali do kamenů nebo do lopatkových kostí velbloudů. První verze uspořádaná do knihy byla zkompletována roku 650. Profesor Thomas se domnívá, že úryvky nalezené v Birminghamu pocházejí z období prvních 20 let po Mohamedově smrti.

Nalezený fragment je napsán ranou formou arabštiny. Odborník na staré rukopisy doktor Muhammad Isa Waley z Britské knihovny řekl, že tento „vzrušující objev z Birminghamu muslimy potěší“.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Zřejmě nejstarší úryvek koránu nalezený v Birminghamu

Manuskript paří ke sbírce více než 3000 dokumentů z Blízkého východu, které ve 20. letech shromáždil chaldejský kněz Alphonse Mingana narozený poblíž iráckého Mosulu.

V Birminghamu žije početná komunita muslimů a někteří její představitelé už pergamen viděli. „Velmi mne to dojalo, měl jsem v očích slzy. Jsem si jistý, že do Birminghamu přijedou lidé z celé Británie, aby se na ty stránky podívali,“ řekl Muhammad Afzal z hlavní birminghamské mešity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám