Hlavní obsah

Kosmonauti zachytili fascinující podívanou během přistávání na ISS

Novinky, zgl

V některých případech může být realita stejně ohromující jako filmy. To je i případ nejnovějšího videa amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), které dokumentuje ruskou kosmickou loď Sojuz TMA-16M během přistávacích manévrů u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Přistání lodi Sojuz TMA-16M na ISSVideo: NASA

 
Článek

Přistávací manévry mohou na videu výše vypadat poměrně jednoduše. Ve skutečnosti je to ale náročnější, než kdybyste s kamiónem chtěli zaparkovat na místě pro běžný osobní automobil.

Unikátní podívaná se odehrávala na nízké oběžné dráze Země ve výšce kolem 400 km ve středu 27. března. Video však bylo zveřejněno až nyní. Zachycuje detailně, jak se loď Sojuz TMA-16M připojovala k modulu POISK na ISS.

Foto: archiv NASA

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Aby se k objektu, který obíhá Zemi rychlostí okolo 27 700 km/h, přiblížila na přesnost několika málo centimetrů, využívá Sojuz raketový motor. Pozoruhodný tanec na naší oběžné dráze, jenž ve skutečnosti trval zhruba půl hodiny, můžete na zrychleném videu výše.

Studium dopadů dlouhodobého pobytu ve vesmíru

Loď Sojuz na ISS v březnu dopravila nové astronauty. Především je řeč o americkém astronautovi Scottu Kellym a ruském kosmonautovi Michailu Kornijenkovi. Ti na mezinárodní stanici stráví rok, aby se zjistilo, jak se na lidském těle projeví dopady dlouhodobého pobytu v mikrogravitaci.

V posádce kosmické lidi Sojuz TMA-16M byl ještě ruský kosmonaut Gennadij Padalka. Ten ale stráví v kosmu jen půl roku. [celá zpráva]

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Nová posádka ISS - zleva Američan Scott Kelly a Rusové Michail Kornijenko a Gennadij Padalka

Kornijenko a Scott překonají rekord v pobytu na ISS, ne ale absolutní rekord v délce pobytu ve vesmíru během jedné mise. Na ruské stanici Mir strávili však někteří kosmonauté ještě delší dobu, Valerij Poljakov v letech 1994 až 95 dokonce 437,7 dne.

„Naposled se takto dlouhý let uskutečnil před dvaceti lety a přirozeně věda je o dvacet let později mnohem pokročilejší. A nyní je potřeba otestovat schopnost lidské bytosti vykonat tak dlouhý let. Hlavním cílem našeho letu je otestovat sebe samé,“ prohlásil Kornijenko.

Zkoumat se bude nejen dopad mikrogravitace na pohybový aparát, ale kvůli distribuci tělních tekutin i vliv na oči a vnitrooční tlak. S očima mají mnozí astronauté po návratu problémy. Sledovat se bude též dopad na imunitní systém.

U Kellyho je ještě jeden zajímavý faktor - je z jednovaječných dvojčat a jeho bratr zůstal na Zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám