Hlavní obsah

Velryba při cestě přes Pacifik zdolala 22,5 tisíce kilometrů a vědce zaskočila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samice plejtvákovce šedého zvaná Varvara urazila během migrace vůbec nejdelší dráhu naměřenou u savců. Při cestě přes Tichý oceán od východoruského pobřeží do líhniště v Mexiku a zpět zdolala 22 500 kilometrů. Ve středu o tom informovala britská BBC.

BEZ KOMENTÁŘE: Plejtvákovec šedý na ilustračních záběrech

 
Článek

Zmíněná pouť samice plejtvákovce šedého (Eschrichtius robustus) rovněž vyvolala otázky týkající se ochrany tohoto druhu velryb. Vědci se dosud domnívali, že existují dvě oddělené populace plejtvákovců šedých - východní, žijící u západního pobřeží Severní Ameriky, a kriticky ohrožená populace západní nacházející se u pobřeží východní Asie.

Zjištění, že tři ze sedmi plejtvákovců šedých označených vědci u břehů Ruska přepluli severní Pacifik, aby se pářili u Mexika, naznačuje, že všichni plejtvákovci šedí mohou být součástí jedné populace. V této skupině byla i samice pojmenovaná vědci Varvara, u níž byla naměřena vůbec nejdelší migrace.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Tyto velryby se téměř jistě narodily v Mexiku," prohlásil šéf výzkumu Bruce Mate z ústavu pro mořské savce při Oregonské státní univerzitě. "Pokud je tento malý vzorek typický, pak by to znamenalo, že předpokládané dvě populace (plejtvákovců šedých) jsou ve skutečnosti populace jedna," dodal.

Osud západních plejtváků je otázkou

Plejtvákovec šedý žije v mělkých pobřežních vodách severního Pacifiku. V minulém století byl takřka vyhuben. Východní populaci se podařilo obnovit a zahrnuje v současnosti kolem 20 000 zvířat, počet zástupců západní populace zůstává velmi nízký, odhadem jich je zhruba 180, uvádí Mezinárodní velrybářská komise.

Podle expertů nové údaje o migraci mohou svědčit o tom, že západní plejtváci šedí již zcela vyhynuli a ti východní se pohybují dál od svých tradičních líhnišť. Odborníci z Mezinárodní velrybářské komise se nyní snaží určit, zda historická západní populace ještě existuje.

U východoruských břehů velryby nyní ohrožuje kromě jiného těžba ropy a zemního plynu, která narušuje jejich životní prostor, píše server BBC News.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám