Hlavní obsah

Ekologická katastrofa na obzoru: Hladina Bajkalu je na rekordním minimu a bude hůř

Novinky, zgl

Už v lednu ochránci přírody a ekologové bili na poplach kvůli nejhlubšímu sladkovodnímu jezeru na světě. Hladina Bajkalu, který leží v jižní části Východní Sibiře v Rusku, totiž neustále klesá. Problémy s nedostatkem vody hlásí již více než 27 tisíc lidí. A bohužel nic nenasvědčuje tomu, že by se v dohledné době blýskalo na lepší časy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hladina Bajkalu je nejnižší za posledních 30 letVideo: Reuters

 
Článek

Na konci ledna, kdy byla veřejnost poprvé informována o dramatickém poklesu hladiny, zavedlo ruské ministerstvo životního prostředí denní monitorování hladiny jezera. To ukázalo, že se situace neustále zhoršuje.

Průměrná nadmořská výška hladiny Bajkalu je 456 m. Proti loňskému roku však hladina klesla už o více než 60 centimetrů. Za poslední tři desetiletí ještě hladina nikdy nebyla níže, uvedl server Business Insider.

Doposud jsme se navíc s ničím podobným nesetkali.
inspektorka Tatiana Guraljová

„Je jasné, že to způsobí velké škody. Změny vodní hladiny mají přímý vliv na faunu i flóru. Doposud jsme se navíc s ničím podobným nesetkali,“ uvedla inspektorka Tatiana Guraljová, která byla tento týden situaci na nejhlubším sladkovodním jezeře monitorovat.

Dramatická je situace již nyní pro lidi, kteří žijí v bezprostřední blízkosti Bajkalu. Kvůli poklesu hladiny se totiž bez vody ocitlo až 27 000 lidí, studny v obcích jednoduše vyschly. Stěžují si také rybáři, podle nichž je úbytek úlovků tak markantní, že pro ně může být až likvidační.

Na vině jsou prý vodní elektrárny

Jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje hladinu Bajkalu, je sama příroda. „Loňské léto bylo neobvykle suché a na podzim byl příliv sladkovodních toků o třetinu nižší, to zkrátka nemohlo stačit,“ prohlásil hydrolog ze sibiřského limnologického ústavu Valerij Sinjukovič.

Podle ekologů je to způsobeno vodními elektrárnami na přítocích, které zadržují značné množství vody. Přehrad je zde dohromady pět v čele s největší v Irkutsku. Podle ministerstva životního prostředí ale zatím není důvod k panice.

Foto: Profimedia.cz

Nejhlubší sladkovodní jezero Bajkal tvoří pětinu světových zásob povrchové sladké vody.

„Snažíme se usilovat o vyvážený přístup, který bere v úvahu zájmy všech zúčastněných stran. Ale není to jednoduché,“ uvedl k rozhodnutí nepozastavovat prozatím provoz vodních elektráren mluvčí ministerstva Nikolaj Gudkov.

Nic tak nenasvědčuje tomu, že by se situace měla v nadcházejících měsících změnit. Bajkal přitom tvoří pětinu světových zásob povrchové sladké vody.

Podle ekologů to navíc znamená, že v době pravidelných lesních požárů, které vypukávají pravidelně každé léto, bude celý region kvůli nedostatku vody daleko více trpět.

Reklama

Související témata:

Související články

Hladina Bajkalu výrazně klesla

Hladina sibiřského jezera Bajkal výrazně klesá. Starosti to dělá nejen lidem obývajícím jeho břehy, ale také odborníkům. Tak nízko totiž nebyla už desítky let.

Výběr článků

Načítám