Hlavní obsah

Dva tisíce kantorů mají na kahánku

Právo, Jiří Mach

Zatímco většinu kantorů potěšilo, že dostali od listopadu přidáno na tarifech, dvě tisícovky učitelů hledí k Novému roku s obavami. Hrozí jim totiž propuštění. V uplynulých deseti letech si totiž měli doplnit vysokoškolské vzdělání pedagogického směru, ale neučinili tak. A dosud nezahájili studium, což je od 1. ledna zásadní podmínka pro udržení ve škole.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Mělo by se to odhadem týkat 2000 pedagogických pracovníků,“ odpovědělo ministerstvo školství na dotaz Práva.

Mohlo být ale mnohem hůř, podle odhadů ministerstva se vzdělává 6000 učitelů, další 4000 studium letos zahájily. Dohromady je kantorů téměř 130 tisíc.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Po schválení zákona o pedagogických pracovnících, který umožnil výjimky, se počet těch, co mají své působení ve školách nahnuté, smrskl. Řada učitelů si letos na poslední chvíli sehnala certifikované kurzy nebo se přihlásila na pedagogické fakulty, aby manko dohnala.

Nemělo by dojít k tomu, že si kvalifikaci nebude moci dodělat ten učitel, který o to má zájem
ze zprávy ministerstva školství

Teoreticky by propuštěné učitele mohli nahradit nezaměstnaní pedagogové, kterých je nyní evidováno na tři tisíce. Jenže poptávka a nabídka se v každém regionu různí. Navíc i kantořina má své specializace, a tak třeba učitelka prvního stupně ZŠ nesežene práci ve městě, kde propouští střední škola.

Srazit počet odcházejících učitelů se podařilo díky několika výjimkám v zákoně o pedagogických pracovnících. Vztahuje se na učitele ve věku 55 let s nejméně dvacetiletou praxí, rodilé mluvčí cizího jazyka, odborníky z praxe a na kantory, které není možné okamžitě nahradit.

Pomohly milióny i nabídky fakult

„Díky ministerstvu školství se rozšířila nabídka vzdělávání pro učitele, zároveň ministerstvo na toto vzdělávání dalo navíc 50 miliónů korun. Nemělo by tedy dojít k tomu, že si kvalifikaci nebude moci dodělat ten učitel, který o to má zájem,“ uvádí zpráva ministerstva.

Průzkum ministerstva ukázal, že akutní nedostatek učitelů po Novém roce hrozil v Ústeckém, Středočeském a v Karlovarském kraji.

V posledně jmenovaném nemá pedagogickou kvalifikaci každý pátý kantor. Po schválení výjimek ale zřejmě ani zde nedojde na pohromy.

„U nás se nic nemění, protože ti, kteří nebyli kvalifikovaní, nastoupili všichni ke studiu,“ řekla Právu ředitelka základní školy Lomnice na Sokolovsku Eva Kubíčková. Škola má celkem 14 učitelů, z toho čtyři si začali letos doplňovat vzdělání.

Hrozí odchody uprostřed roku

Na ZŠ Šmeralova v Karlových Varech se nikdo kvůli povinnosti kvalifikace nevzrušoval. „U nás jsou buď všichni kvalifikovaní, anebo studující. Letos se nikdo do studia nehlásil, není to totiž žádná nová věc, ví se o ní už deset let,“ připomněl místní ředitel Břetislav Svoboda.

Počty učitelů na plný úvazek za rok 2013/2014
Mateřských škol28 583
Základních škol58 269
Středních škol40 214

Zatím není jasné, u kolika nekvalifikovaných učitelů bude možné uplatnit výjimku, podle níž může ředitel držet i učitele-nepedagoga po nezbytně dlouhou dobu, pokud za něj nemá náhradu.

V praxi to znamená, že ředitel školy může nadále zaměstnávat třeba učitele matematiky, dokud se o místo nepřihlásí jiný ­matematik s odbornou kvalifikací. Týká se to ale třeba i učitelek na prvním stupni, které by měly odejít uprostřed školního roku, což by pro malé děti mohl být nepříjemný zásah.

Ředitel v jejich případě může uplatnit výjimku, ale jen do chvíle, než se na pozici přihlásí jiný učitel s odpovídající kvalifikací.

Rezervy mezi nezaměstnanými

Nabízí se, že by propuštěné mohli nahradit pedagogové, kteří jsou vedeni v evidenci úřadu práce. Jejich počet je totiž pořád větší než těch, u nichž se předpokládá odchod.

Jen učitelů mateřin a prvního stupně ZŠ bylo v listopadu evidováno na úřadu práce 1494, přitom pozic nabízely úřady 201. Učitelů druhého stupně ZŠ a středoškolských kantorů bylo bez práce 1328. Nabídka pro ně čítala 102 pracovních míst.

Mantinely výjimek byly v poslední době terčem kritiky z různých stran. Nevejdou se totiž mezi ně třeba i ti, kteří sice mají bohatou praxi, ale 55. narozeniny budou mít až po Novém ­roce.

Nebo se může jednat i o učitele, který léta pracuje s dětmi na prvním stupni, ale kvalifikaci má pro výuku na druhém stupni. Jeho zkušenost se nebere v potaz.

Ostatně i samotná povinnost mít VŠ pedagogické vzdělání vyvolávala nepříznivé ohlasy. Někteří ředitelé litují, že přijdou o nadšence, kteří se mohou kdykoli uplatnit jinde a třeba i za lepší peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám