Hlavní obsah

Lékařská fakulta v Ostravě má unikátní výzkumné centrum za 420 miliónů

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ostravská univerzita (OU) slaví. Podařilo se jí v areálu bývalé krajské nemocnice v Ostravě-Zábřehu přebudovat jednu ze zchátralých budov na unikátní centrum lékařské fakulty. Renovace velmi poničeného objektu stála zhruba 420 miliónů korun. Z 85 procent na něj přispěla Evropská unie, zbytek zaplatila univerzita z vlastních zdrojů.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Nikol Maňáková a Magdaléna Jančíková si v nové laboratoři ošetřovatelství procvičovaly odběr krve. Jsou na OU ve druhém ročníku oboru všeobecná sestra.

Článek

Kromě lékařské fakulty bude v znovuzrozeném objektu fungovat také centrum výzkumu. Nové prostory již začali kromě studentů Lékařské fakulty OU využívat také posluchači z Fakulty sociálních studií a Přírodovědecké fakulty. Médiím to ve čtvrtek sdělil rektor OU Jiří Močkoř.

„Bez této budovy bychom lékařskou fakultu nemohli provozovat. Stávajících prostor totiž bylo málo, neměli jsme mimo jiné prostory pro výzkum. Kdybychom nevěděli, že tuto budovu budeme stavět, tak bychom vůbec nešli do založení lékařské fakulty v Ostravě, která letos úspěšně obhájila získanou akreditaci z roku 2010. Prodlouženou ji máme až do roku 2020,“ uvedl rektor Močkoř s tím, že budova má zhruba 8,5 tisíce metrů čtverečních.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Rektor OU Jiří Močkoř při slavnostním projevu k otevření centra lékařské fakulty ve zbrusu nové aule.

„Je tady 57 učeben a místností pro praktická cvičení a 58 pracoven pro akademiky a vědecké pracovníky, ale i řada nových laboratoří, které potřebujeme. Je zde i úžasná veliká aula, multimediální učebny, knihovna pro studenty,“ vypočítával rektor a dodal, že takovou specialitou je i cvičná kuchyň pro dietní sestry.

Vysoká škola má v areálu ještě další čtyři budovy, které bude i nadále využívat pro výuku studentů. Některé však mají být upraveny pro jiné účely. Univerzita například počítá s vybudováním cvičné nemocnice.

Studenti jsou nadšeni

Nadšení z nového objektu neskrývají ani samotní studenti. „Je to tady mnohem lepší. V té starší budově není tolik toho vybavení jako tady. A taky je to tu vše mnohem kvalitnější, pro studenty je to obrovský přínos,“ svěřila se Právu studentka druhého ročníku oboru všeobecná sestra Nikol Maňáková, která si ve středu v nové laboratoři ošetřovatelství procvičovala odběry krve.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Studentky v nové laboratoři pediatrického ošetřovatelství zkoumaly pomůcky

„Můžeme tady si ale prakticky zkoušet i kompletní hygienu u pacienta, učíme se polohování, transfuzi či výživové sondy,“ popisovala mladá vysokoškolačka.

Lékařská fakulta OU má dnes kolem dvou tisíc studentů. První přijatí medikové jsou v současnosti již v pátém ročníku. „Co se týče toho nejsledovanějšího oboru - všeobecné lékařství - tak každý rok přijímáme stovku studentů, přitom se hlásí tisícovka. Více jich nechceme přijímat, je to opravdu vysoce individuální výuka,“ upozornil rektor Močkoř.

Reklama

Výběr článků

Načítám