Hlavní obsah

Unikátní objev. Vědci nalezli neznámý druh dinosaura

Caracas

Mezinárodní skupina vědců objevila v západní Venezuele pozůstatky unikátních masožravých dinosaurů. Objevený druh nazvaný „Tachiraptor admirabilis“ obýval naši planetu asi před 200 milióny lety. Pozůstatky byly odkryty po téměř 20 letech zkoumání lokality.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Unikátní objev. Věci nalezli nové druhy dinosaurůVideo: Reuters

 
Článek

Vědci v západní Venezuele nalezli pozůstatky kyčle a holenní kosti druhu Tachiraptor admirabilis na počátku října. Jedinci nově objeveného druhu měli podle odhadů měřit 1,5 metru.

„Byl to úžasný zážitek, když jsem vzal do ruky první úlomek a dotkl jsem se holenní kosti tvora, který nebyl nikdy předtím spatřen. Když jsme pak nalezli pánev, okamžitě jsme věděli, že se jedná o nový poznatek ve vědě a zcela nový druh. Mohu s velkou hrdostí říci, že se jedná o druh Tachiraptor admirabilis,“ popisuje svůj zážitek Ascanio Rincon z Ústavu pro vědecký výzkum ve Venezuele.

Rodové jméno tohoto druhu pochází z venezuelského státu Táchira, ve kterém byla fosílie nalezena. Samotné slovo raptor bývá překládáno jako dravý pták, často se však přejímá pro dravé dinosaury. K domněnce, že venezuelský druh byl dravý, vedl tvar nalezených kostí.

Vědci se domnívají, že Tachiraptoři žili na samém úsvitu éry dinosaurů a mohli tudíž být předky i hrozivého Tyrannosaura rexe. Objevitelé věří, že pokračující vykopávky z vulkanických hornin mohou odhalit další fosílie, a tedy nové poznatky pro vědu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám