Hlavní obsah

Cestování zpět v čase je možné, ukázaly pokusy

Fyzici z University of Queensland při experimentech s fotony dospěli ke zjištění, že jednotlivé částice světla jsou schopné přemístit se zpět v čase a reagovat na své já z minulosti. Na kvantové úrovni podle vědců nehraje roli pro laiky hlavní teoretická překážka bránící cestování do minulosti, kterou lze označit jako prarodičovský paradox, kdy cestovatel v čase v minulosti způsobí, že se v budoucnosti vůbec nenarodí.

Foto: Martin Ringbauer/University of Queensland

Schéma cestování v čase časoprostorovou červí dírou.

Článek

Možnost cestování v čase dráždí lidi odpradávna. Zatímco jednosměrnou cestu do budoucnosti si ještě jakžtakž dokážeme představit, návraty do minulosti s sebou nesou paradox, s nímž se lidská intuice těžko vyrovnává. S představou cestování do minulosti, kde se musí něco odehrát jinak, aby se zabránilo katastrofické budoucnosti, si pohrává nejeden sci-fi film od prvního Terminátora k posledním X-Men.

Einstein proti kvantové fyzice

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Fyzici i filozofové dlouho bojovali s tzv. prarodičovským paradoxem. Pokud by cestovatel v čase v minulosti zabránil svým prarodičům, aby se setkali, znemožnil by i své vlastní narození. Nyní britští vědci hlásí, že na kvantové úrovni zřejmě skutečně je možné vyslat foton do minulosti, kde může setkat se svým bývalým já.

Vzhledem k neurčitosti kvantových vlastností částic je možné, že časové paradoxy a narušování kontinuity vnímaných událostí lze nějakým způsobem obejít.

Studie byla zveřejněna v časopise Nature a sami autoři uznávají, že cestování v čase vnímá lidský mozek intuitivně jako neřešitelný paradox, nicméně v kvantovém režimu lze podle nich tento paradox překonat. Pro vědce navíc experiment s fotony představuje zajímavou příležitost konfrontovat dvě nejzásadnější existující fyzikální teorie, které si ovšem navzájem odporují: Einsteinovu obecnou teorii relativity a kvantovou fyziku.

Červí dírou tam a zároveň zpět

Teorie relativity naznačuje, že cestovat v čase by mohlo být možné prostřednictvím časoprostorové červí díry, v níž se částice zdvojí a navrátí do výchozího bodu, ovšem v dřívějším čase. Taková cesta se nazývá “uzavřená časupodobná křívka” (closed timelike curve - CTC).

“Cestování v čase jsme nasimulovali tak, že jsme použili druhý foton, který hrál roli mladší verze fotonu z minulosti, jenž se pohyboval v čase,” řekl profesor fyziky z University of Queensland Tim Ralph.

Výzkumníci prováděli dvě verze experimentu. V té první zjišťovali, co se stane, když foton cestuje skrz červí díru do minulosti, kde se potká sám se sebou. V druhé variantě je zajímalo, jak reaguje foton na setkání s jiným fotonem, který je v časoprostorové červí díře navždy uvězněn.

“Výsledky testů ukázaly, že cestování v čase na kvantové úrovni se jeví jako možné,” píše o experimentech britský deník Daily Mail.

Anketa

Chtěli byste mít možnost cestovat do minulosti, abyste mohli něco ve svém životě změnit?
Ano
81,7 %
Ne
18,3 %
Celkem hlasovalo 17710 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám