Hlavní obsah

Na stěnách Chauvetovy jeskyně se prohánějí koně a bizoni 36 tisíc let

Novinky, Barbora Klocová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chauvetova jeskyně nedávno získala status Světového dědictví UNESCO. Rozhodl o tom Výbor pro světové dědictví na setkání v katarském hlavním městě Dauhá. Účelem setkání bylo přezkoumat čtyřicet míst zapsaných na seznamu včetně pěti nových adeptů. Členové výboru hodnotí také stav a úroveň ochrany památek.

Foto: Profimedia.cz

Prehistorické kresby v Chauvetově jeskyni

Článek

Zástupci Výboru prohlásili, že Chauvetova jeskyně obsahuje nejstarší a nejlépe zachované umělecké projevy aurignacienské kultury, během níž vznikly nejstarší známé figurativní malby na světě.

„Tento umělec byl teď uznán. Snad nám promine třicet šest tisíc let čekání,“ řekl zástupce francouzského departementu Ardeche Pascal Terrase, citovaný serverem Daily Mail, na adresu neznámého původce maleb. Ministryně zahraničí Aurelie Filippettiová označila jeskyni za nejvýznamnější místo pro lidstvo. „Je to klenot, jehož emocionální síla je stejně silná dnes, jako když byl stvořen,“ uvedla ministryně.

Foto: Profimedia.cz

Prehistorické kresby v Chauvetově jeskyni

Chauvetova jeskyně leží na jihu Francie v departementu Ardeche a před svým objevením byla po tisíciletí nepřístupně uzavřena. Zachovala se tak v původních podmínkách a spolu s ní i více než tisíc unikátních nástěnných maleb, které jsou staré asi třicet šest tisíc let. Dají se tam najít vyobrazení lidských rukou nebo desítek zvířat - mamutů, bizonů, nosorožců, medvědů a dalších.

Foto: Profimedia.cz

Prehistorické kresby v Chauvetově jeskyni

Vchod do jeskyně se nachází dvacet pět metrů pod zemí a před třiadvaceti tisíci lety byl zavalen lavinou kamení. Jeskyni objevil a popsal speleolog Jean-Marie Chauvet s dalšími dvěma kolegy v roce 1994. V současnosti se dovnitř podívá asi dvě stě výzkumníků za rok, vstup pro veřejnost je zakázán. Na jaře v roce 2015 se však počítá s otevřením plnohodnotné repliky jeskyně v blízkosti té původní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám