Hlavní obsah

Antioxidanty podporují vznik rakoviny, ukázala studie

Právo, aa

Uměle koncentrované antioxidanty jako vitamín E, beta karoten, sloučeniny selenu a dalších kovů léta doporučované jako doplňky stravy mohou naopak u rizikových skupin, jako jsou například kuřáci, podpořit vznik rakovinného bujení. Tvrdí to švédská studie v časopisu Science Translational Medicine.

Foto: Profimedia.cz

Studie varovala před podáváním potravních doplňků s vyšším obsahem antioxidantů zdravým lidem jako prevence. (Ilustrační foto)

Článek

„Antioxidanty umožňují nádorovým buňkám uniknout působení vlastního obranného systému,“ vysvětlil dlouho tušené negativní účinky Per Lindahl z univerzity v Gothenburgu. Tak i nejmenší ložiska, přístroji nezjistitelná, mohou nekontrolovaně bujet.

Studie proto varovala před podáváním potravních doplňků s vyšším obsahem antioxidantů zdravým lidem jako prevence. Nezpochybnila ale pozitivní účinky těchto látek v potírání podvýživy.

Doplňky obsahující betakaroten, vitamín E a zřejmě i vysoké dávky vitamínu A jsou zdraví škodlivé.

Přitom podle teorie podložené laboratorními experimenty na zvířatech prokázaly antioxidanty ochranné působení na buňky a DNA.

Švédská studie tak podpořila souhrnný článek v prosincovém vydání věstníku Annals of Internal Medicine, který varoval, že potravinové „doplňky obsahující betakaroten, vitamín E a zřejmě i vysoké dávky vitamínu A jsou zdraví škodlivé“ a že další antioxidanty „jsou neúčinné“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám