Hlavní obsah

Maturanti si mohou opět vyzkoušet těžší verzi matematiky

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matematika je sice postrachem většiny studentů, ale nový maturitní projekt by zdatnějším středoškolákům mohl už letos ulevit od přijímacích zkoušek na vysoké školy.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Studenti Obchodní akademie na pražských Vinohradech při zkoušce z češtiny

Článek

Centrum pro přípravu maturit (Cermat) totiž začlení do jarní státní maturity dobrovolnou zkoušku nazvanou Matematika .

Ta bude výrazně obtížnější než běžný maturitní test, ale právě proto by její absolventi měli šanci dostat se snáz na VŠ. Přihlásit se budou muset elektronicky od 1. února do 28. února na webu Cermatu. Právu se podařilo zjistit, jakým směrem se má projekt ubírat.

Obtížnější verze matematiky už ve státní maturitě byla, ale skončila fiaskem, neboť o ni nebyl zájem. Navíc vlivem špatně nastavených testů často neuspěli ani premianti. Letos se projekt ověří na několika vybraných školách. Bude to dobrovolná zkouška, která by v případě úspěchu mohla maturantům ulevit od přijímaček na některé vysoké školy.

„Tuto zkoušku si mohou dovolit jen ti nejlepší studenti. Pokud budete mít Matematiku , tak je to analogie přijímací zkoušky na vysokou školu, protože toto už je odbornost na vyšší úrovni. Takže o tyto studenty by měly VŠ bojovat. Proto asi budou zkoušku hodně bonifikovat,“ řekl včera Právu ředitel Wichterlova gymnázia v Ostravě-Porubě Antonín Balnar.

Jeho škola s Cermatem spolupracovala. Podle něj byl test připraven ve spolupráci s Jednotou českých matematiků a fyziků.

Ze zhruba 120 maturantů Wichterlova gymnázia se chce přihlásit k obtížnější matematice čtyřicítka studentů.

Vysoké školy se už těší

Projekt má ambici zvýšit celkovou matematickou gramotnost středoškoláků. Matematika ukáže školám, jaké požadavky by měl zájemce o studium na technických, ekonomických, matematických a přírodovědných oborech VŠ splňovat. A školy by pak podle požadavků zkoušky studenty připravovaly.

Minulý týden už měla některá gymnázia k dispozici ilustrační testy, nově jsou k dohledání už i na webu Cermatu novamaturita.cz.

„Toto je maturita z matematiky, ne kupecké počty, jak říkám klasické maturitě z matematiky,“ hodnotí projekt Matematika ředitel Balnar.

Podle něj je obtížnost srovnatelná s obtížností někdejší vyšší úrovně. Takže se na ni budou hlásit pouze nadaní žáci, kteří mají o matematiku skutečně zájem, což budou vnímat i vysoké školy. (Pokračování na str. 2) Těžší matematika u maturit se vrací

(Pokračování ze str. 1) Přestože letos bude Matematika teprve v pilotní fázi, už nyní chtějí podle Balnara některé vysoké školy její absolventy zvýhodňovat. „Podařilo se mi dojednat podporu rektora Ostravské univerzity a Vysoká škola báňská se k tomu staví stejně,“ sdělil Právu ředitel.

Technická fakulta České zemědělské univerzity v Praze nabízí už teď jednorázová stipendia pro 50 nejlepších studentů, kteří odmaturují v náročnější verzi matematiky.

Pět maturantů s nejlepšími výsledky dostane po semestru úspěšného studia deset tisíc korun, ostatní po pěti tisícovkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám