Hlavní obsah

Včely nestíhají. Musí opylovat čím dál tím víc plodin, ale zabíjejí je pesticidy

V Evropě se pěstuje čím dál více plodin určených pro výrobu biopaliv. Ta se získávají z řepky olejky, slunečnic nebo sóji. Včely je nestíhají opylovávat a ještě ke všemu vymírají kvůli používaným pesticidům.

Foto: Profimedia.cz

Včela na květu řepky olejky

Článek

Ve 41 zemích Evropy se v letech 2005 až 2010 navýšil počet včel o sedm procent. Nároky na ně jsou ale mnohem vyšší, protože vzrostlo množství pěstovaných plodin, které se používají na výrobu biopaliv. Získávají se z krmných plodin, jakými jsou řepka olejka, slunečnice nebo sója. Stávající stavy včel je nestačí opylovat.

Pěstování obilovin určených pro lidskou potravu ubývá a jsou nahrazeny z velké části právě řepkou olejkou.

"V mnoha zemích byly zaznamenány velké nárůsty v pěstování řepky olejky," řekl BBC Tom Breeze z University v Readingu. Včely nestíhají pole opylovávat. Jejich počet je pro takové množství nedostatečný.

Foto: University of Reading

množství včel v Evropě ve vztahu k poptávce: červené oblasti označují nejrizikovější místa s nejnižším počtem včel, dále následují oranžové, žluté, světle zelené a tmavě zelené lokace, ve kterých se vyskytuje naopak nejvyšší počet tohoto hmyzu.

Špatné zprávy přichází především z Velké Británie, kde se vyskytuje pouze jedna čtvrtina aktivních včel v porovnání s počtem, který by byl potřeba.

Příčinou poklesů stavů je používání pesticidů, které způsobují u včel nemoci. Vědci říkají, že Evropa přišla o sedm biliónů kusů tohoto hmyzu, což činí asi 13 miliónů rojů.

„Farmáři podporují pěstování plodin, ale nepřemýšlí nad tím, jak by zajistili, aby je hmyz opyloval,“ řekl profesor Simon Potts z University v Readingu.

„Potřebujeme vytyčit fungující strategii pro celou Evropu, která zachová divoké včely a další hmyz účinnou zemědělskou politikou, správnými metodami pěstování a ochranou biotopů. V opačném případě riskujeme velké finanční ztráty v zemědělském sektoru a hrozící krizi spočívající v nedostatku potravin,“ sdělil Potts.

Reklama

Výběr článků

Načítám