Hlavní obsah

Historická mise: Sonda letí zmapovat miliardu hvězd v Mléčné dráze

Novinky, rei

Z kosmodromu ve Francouzské Guyaně ve čtvrtek ráno vynesla raketa Sojuz do vesmíru sondu Gaia. Jejím úkolem bude dosud nejpodrobnější zmapování Mléčné dráhy. Projekt Evropské vesmírné agentury (ESA) je jedním z nejambicióznějších v dějinách. Sonda má určit přesnou polohu, pohyb a vzdálenosti u víc než miliardy hvězd, a udat tak reálnější představu podoby Mléčné dráhy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: ESA vyslala do kosmu sondu, která má vytvořit nejdetailnější 3D mapu Mléčné dráhyVideo: Reuters

 
Článek

„Poprvé nám to dovolí projít se Mléčnou dráhou a říct, kde všechno je a také co to všechno vlastně je. Je to vpravdě průlomová mise,“ popsal cambridgeský profesor Gerry Gilmore.

Projekt Gaia, následovník sondy Hipparcos, která zmapovala na 100 000 hvězd, se připravoval přes 20 let. Jen sonda přijde na 740 miliónů eur (20,5 miliardy korun).

Foto: Reuters

Animace sondy Gaia ve vesmíru

Očekává se, že její důmyslné a citlivé přístroje ve vzdálenosti 1,5 miliónu kilometru od Země, kam Gaia doletí zhruba za měsíc, zachytí tisíce dosud nespatřených těles včetně nových planet a asteroidů, popsal server BBC.

Foto: /Stephane Corvaja/Handout, Reuters

Raketa Sojuz VS06 vynáší do vesmíru sondu Gaia.

Gaia má mimo jiné dva teleskopy a fotokameru o rozlišení jedné miliardy pixelů. Do deseti let má zpracovat data v množství přesahujícím milión gigabajtů, což je ekvivalent zhruba 200 000 DVD.

Přestože Gaia zmapuje miliardu hvězd, tyto představují pouhé procento z Mléčné dráhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám