Hlavní obsah

Připravte se na nečekané pandemie, varují vědci

Právo, aa, ČTK, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchajwanští vědci řeší jako první na světě onemocnění člověka ptačí chřipkou, o níž se předpokládalo, že není nakažlivá pro lidi. Jejich zprávu přinesl lékařský časopis The Lancet Respiratory Medicine. „Svět se musí připravit na to, že viry nemocí postihujících dosud jen zvířata mohou začít přeskakovat na lidi a vyvolávat ­nepředvídatelné pandemie,“ upozornili autoři zprávy.

Foto: Profimedia.cz

Výzkum viru chřipky. Ilustrační snímek

Článek

Dvacetiletou ženu hospitalizovali letos v květnu s plicní infekcí. Lékaři ji léčili přípravkem Tamiflu a antibiotiky a po léčbě ji propustili domů. [celá zpráva]

Jeden z výtěrů z krku pacientky však rutinně poslali do tchajwanského Centra pro kontrolu nemocí k dodatečnému upřesnění původce choroby. Odborníci při rozboru vzorku objevili kmen notoricky známé ptačí chřipky H6N1, který je běžný u kuřat a další drůbeže na ostrově. U několika přátel a příbuzných, kteří ženu během nemoci navštívili, se projevily příznaky chřipkového onemocnění, následné kontroly ale u nich kmen H6N1 neobjevily.

Pacientka se živila jako prodavačka v lahůdkářství a do styku s živými ptáky údajně nepřicházela, v sousedství jejího bydliště ale lidé chovají kachny, husy a slepice. Cesta, jak se do jejího organismu ptačí chřipkový virus dostal, zatím nebyla identifikována.

Co vyvolává chřipky
Chřipku způsobuje tzv. RNA virus z čeledi Orthomyxoviridae. Typ A infikuje ptáky a výjimečně i savce, typ C je nebezpečný pro lidi a prasata a typ B postihuje výhradně ­lidi.
Skupina A je schopna největších mutací a je příčinou epidemií i pandemií, viry všech skupin ale při napadení společného hostitele dokážou rekombinací vytvořit zcela nový virus s jinými vlastnostmi.
Písmena H a N v pojmenování jednotlivých kmenů viru ­odpovídají podtypu kapsidových proteinů hemaglututininu a neuraminidázy, které jsou základní pro životní cyklus ­viru­.

Server BBC ke studii poznamenal, že nemusí jít o první případ nákazy člověka tímto kmenem ptačí chřipky, protože teprve v posledních letech se provádějí přesné detailní rozbory.

„Je to opravdu jedinečný první případ, nebo jen první, který jsme odhalili?“ postavila otázku rizika pandemií viroložka Wendy Barclayová z londýnské University College.

Nebezpečí číhá v mutacích

Skupina virů ptačí chřipky je veterinární vědě známa řadu let, lidská medicína je pozorně sleduje od roku 1996, kdy se v Číně objevily první případy napadení člověka ptačím virem kmene H5N1.Ten už má na svědomí životy více než 600 lidí, zejména v Asii. Jako potenciálně nebezpečnými se ukázaly být i další kmeny ptačí chřipky, naposledy letos na jaře v Číně identifikovaný H7N4.

Dosud ale nebyla zaznamenána žádná mutace kmenů ptačí chřipky, která by se snadno šířila navzájem mezi lidmi. Některé kmeny chřipky jsou ale vysoce mutantní a postihují jak zvířata, tak lidi. Tchajwanští vědci jako příklad připomenuli tzv. prasečí chřipku H1N1, která v roce 2009 nakazila na celém světě kolem 50 miliónů lidí, z nichž asi deset tisíc ­zemřelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám