Hlavní obsah

Šel na procházku se psem, na Litoměřicku našel poklad starý 4000 let

Teplice

Při procházce se psem objevil muž u Libochovan na Litoměřicku 4 tisíce let starý poklad, který obsahoval mimo jiné zlaté a bronzové šperky. Podle archeologů jde o unikátní nález, v úterý ho představili novinářům. O víkendu poklad vystaví Regionální muzeum v Teplicích.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Archeolog Jindřich Šteffl ukazuje bronzové sekerky s lištami staré přibližně 4000 let.

Článek

Bronzové sekerky, šperky a zlaté vlasové nádoby odkryli nejspíš divočáci, a to přímo na cestě nedaleko Tříkřížového vrchu v údolí Labe. Na tuto trasu běžně vyrážejí po zelené a žluté značce turisté.

Muž z Ústí nad Labem si předmětů všiml při procházce letos 1. května. Předměty posbíral a zalarmoval archeology z Teplic.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Vedoucí archeologického oddělení Regionálního muzea v Teplicích Lucie Kursová ukazuje vlasové ozdoby ze zlatého drátu.

"Nemohl je ponechat na místě, hrozilo, že by se mohly ztratit," vysvětlil vedoucí odboru kultury z krajského úřadu Radek Spála. Archeologové na místo dorazili druhý den a našli další drobnější zlomky kovů a keramiky.

Kovové předměty byly nejspíš uložené v keramické nádobě, z níž ale do dneška přežily jen dva malé střepy.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Vlasové ozdoby ze zlatého drátu byly součástí pokladu objeveného poblíž Tříkřížového vrchu na Litoměřicku.

"Nález je výjimečný. Jde o teprve čtvrtý zdokumentovaný nález únětické kultury v našich končinách, kde byly pohromadě zlaté i bronzové předměty. První dva se navíc už ztratily," vysvětlil archeolog Jindřich Šteffl, který vzácný nález zpracovával. Domnívá se, že jich bylo sice mnohem víc, ale lidé je neodevzdali.

Nálezce má podle zákona nárok na odměnu, podle Spály bude nejspíš v řádech desetitisíců korun. Odměna se vypočítává z ceny nálezu podle posudku Archeologického ústavu Akademie věd ČR, z níž má nálezce nárok na desetinu, a ceny vzácného kovu podle váhy.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

V popředí zlaté ozdoby do vlasů, v pozadí bronzové sekyrky

Krajský úřad podle Spály řeší podobné případy asi dvakrát až třikrát do roka.

Teplické muzeum představí od pátečního poledne do neděle poklad veřejnosti v zámecké kryptě, zda ale v Teplicích zůstane, zatím není jasné.

"Nálezy by měly být ukládány v místech regionálně příslušných," vysvětlil Spála s tím, že nejblíže by bylo muzeum v Litoměřicích. Roli ale bude také hrát více než stoletá archeologická tradice teplického muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám