Hlavní obsah

Konec fosilních paliv? Vědec nabízí levně dostupný vodík jako nový zdroj energie

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trhem s energií chtějí otřást výzkumníci z univerzity VirginiaTech, kteří přišli s postupem levné extrakce vodíku z biomasy. Ten se má stát ekologicky čistým palivem a zdrojem energie budoucnosti. Přestože možnost využití vodíku je známá již dlouho, jeho získávání bylo zatím příliš nákladné.

Článek

"Náš nový proces by mohl pomoci ukončit naši závislost na fosilních palivech," uvádí ve zprávě na univerzitním webu profesor Percival Zhang. Jeho týmu se podařilo vyprodukovat značné množství vodíku z xylózy (dřevěného cukru) pomocí koktejlu enzymů a působení mikroorganismů.

Jinými slovy je Zhangova technologie schopna s nízkými náklady z jakéhokoli rostlinného materiálu produkovat vodík. Nejsou při ní potřeba vysoké teploty nebo elektrické napětí, ani zařízení postavená s použitím vzácných kovů.

Navíc se při této výrobě neuvolňují žádné skleníkové plyny. Vše je založeno na mikroorganismech, které se živí biomasou, čímž uvolní energii, která štěpí molekuly vody a tím vzniká čistý vodík.

Na trhu nejdříve za tři roky

Vodíkové palivové články jsou již k dispozici a jejich jediným odpadem je voda. Jejich rozšíření bránila především dostupnost a cena potřebného vodíku. Zhang odhaduje, že po ověření jeho postupu nepotrvá déle než tři roky, než vodík prosadí na trhu.

"Mnoho lidí věří, že vstupujeme do éry vodíkové ekonomiky s tržním potenciálem kolem biliónu dolarů jen v USA," říká Zhang.

Zhang tvrdí, že během uplynulých sedmi let vyřešil problémy, které bránily širšímu komerčnímu využití vodíku. Dřívější postupy totiž neuměly přimět mikroorganismy, aby zapomněly na svou základní funkci - tedy množit se a růst, což se odrazilo v nízké, neefektivní produkci vodíku. Speciální koktejl enzymů Zhangova týmu to umí a tak produkuje třikrát vyšší objemy než jiné postupy.

Zhangův odhad komerční úspěšnosti vodíku je mimo jiné založen na tom, že dnes trh s vodíkem získávaným ze zemního plynu představuje sto miliard dolarů. Tento postup je ovšem nákladný a navíc se při něm uvolňují skleníkové plyny a spotřebovává se plyn, který patří k neobnovitelným zdrojům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám