Hlavní obsah

I hovniválové se orientují podle hvězd, dokazuje nová studie

Novinky, pst

Skutečnost, že někdo úporně válí hrudku hnoje, ještě neznamená, že neupře svůj zrak ke hvězdám. Nová studie švédských a jihoafrických vědců dokazuje, že hvězdy používají k orientaci i afričtí vrubouni posvátní (lidově označovaní za hovnivály) a další zástupci hmyzu. Zjistili to na základě testů nikoli v přírodě, ale v planetáriu, kde mohli simulovat proměny noční oblohy se zářícími souhvězdími.

Foto: Profimedia.cz

Vruboun posvátný

Článek

Vrubouni jsou známí tím, že válí kuličky vytvořené z trusu i na značné vzdálenosti, protože jsou hlavním zdrojem jejich potravy. Proto je pro ně nejúčinnější strategií dostat kousek hnoje od zdroje nejrychleji, jak je to možné a v co největším množství - válení kuličky je proto ideální. Odborníky však mátlo, jak je možné, že brouci po přímých linkách umějí najít své hnízdo i v noci, a to i když nesvítí měsíc.

"Vedlo nás to k podezření, že brouci využívají k orientaci hvězdy, tedy schopnost, která nebyla u hmyzu dosud rozpoznána," vysvětluje vedoucí studie Marie Dackeová ze švédské univerzity v Lundu na blogu ústavu Smithsonian. Proto se vědci rozhodli vyzkoušet schopnosti brouků v planetáriu a simulovat různé noční podmínky. Sledovali, nakolik výsledek změní úplné zakrytí jejich zrakového ústrojí či částečné omezení jejich schopnosti vidět.

Ukázalo se, že jejich trasy byly optimální za jasné noci, především tehdy, kdy je viditelný světelný pruh hvězd Mléčné dráhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám