Hlavní obsah

Chléb, který nepodlehne plísni ani po 60 dnech, má zamezit plýtvání obilím

Právo, BBC, mcm

Americká firma vyvinula techniku pečení chleba, která zajistí, že její výrobek nezplesniví ani po 60 dnech. Pekaři jej totiž „proženou“ zařízením, podobným běžné mikrovlnné troubě, které likviduje výtrusy houby Rhizopus stolonifer, která plesnivění způsobuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Firma Microzap tvrdí, že její nápad se dá použít i u celé řady dalších potravin, od masa až po různé druhy ovoce a zeleniny.

Plesnivění chleba úzce souvisí s jeho balením. Z bochníků i krajíců balených v neprodyšném plastu se uvolňuje voda, což vytváří ideální prostředí pro šíření plísně. V USA se do plastu balí aspoň 80 procent chleba, protože většina bochníků se zde prodává předem nakrájených.

Firma argumentuje, že nápad může omezit plýtvání potravinami. Podle úředních údajů přijdou jen letos v USA vniveč dvě pětiny nakoupených potravin. V odpadu tak skončí jídlo za 165 miliard dolarů (asi 3,3 biliónu korun), které by stačilo k nasycení všech hladových v Africe.

Hnutí Duha, které se opírá o průzkum ve Dvoře Králové nad Labem, odhaduje, že v Česku se ocitne na smetišti dvacet až třicet procent nakoupeného jídla. Velký podíl má na tom chléb: podle britských údajů se vyhodí třetina tohoto pečiva.

Anketa

Plesniví vám doma pečivo?
ano, docela často
28,5 %
jen někdy
48,5 %
ne
23 %
Celkem hlasovalo 16800 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám