Hlavní obsah

Badatelé otevřeli hrob, který má ukrývat ostatky Mony Lisy

Novinky, vps
Florencie

V úterý narazili vědci v italském klášteře Svaté Uršuly na hrob, ve kterém jsou podle nich ostatky Mony Lisy. Tým badatelů prozkoumává prostory kláštera již od dubna, ale teď je údajně velmi blízko svému cíli.

Vědci našli ostatky ženy, podle které da Vinci zřejmě namaloval slavnou Monu LisuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Podle historiků byla předlohou slavného obrazu žena jménem Lisa Gherardiniová. Předpokládá se, že portrét si u Leonarda da Vinciho objednal její manžel, bohatý obchodník Francesco del Giocondo.

Žena strávila v klášteře poslední léta svého života. Její dvě dcery totiž byly tamními jeptiškami a staraly se o ni. Po své smrti tam byla také pohřbena.

Lebka jako důkaz

Vědci tvrdí, že pokud najdou ženinu lebku, budou schopni zrekonstruovat její tvář a porovnat ji s obrazem.

„Pokud vše půjde podle plánu a lebku najdeme, tak pomocí moderních technologií zrekonstruujeme její obličej. Tato technologie je velmi vyspělá a přesná, takže budeme moci s jistotou říci, zda byla Lisa Gherardiniová opravdu da Vinciho předlohou,“ řekl agentuře Reuters Silvano Vinceti, jeden z vědců.

Podle některých badatelů se da Vinci kromě Gherardiniové při malbě Mony Lisy inspiroval i svým učněm, Gianem Giacomo Caprottim. Ten byl pravděpodobně i da Vinciho milencem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám