Hlavní obsah

Bill Gates pomáhá světu suchými záchody, teď ukázal první kousky

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates se skutečně naplno opřel do vývoje suchých záchodů. Gates vyzval vědce, aby vynalezli takový systém suchých toalet, které by mohly pomoci 2,5 miliardám lidí, kteří nemají přístup ke kanalizaci, a sužují je tak komplikace spojené se znečištěním.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchody budoucnosti

 
Článek

Vědci z celého světa se utkali v soutěži vypsané nadací Billa & Melindy Gatesových o nejpraktičtější nápad, jak se vypořádat s absencí kanalizace v zemích třetího světa. Gates již dříve jasně projevil vůli vložit do tohoto projektu nemalou finanční částku. Již nyní je jasné to, že nové technologie by měly přeměnit odpad v něco zpeněžitelného.

"Nemůžeme být spokojenější s odezvou, které se nám dostalo," uvedl Bill Gates.

Aby splnilo moderní zařízení podmínky nadace, musí fungovat bez tekoucí vody, elektřiny či kanalizačního systému. Nesmí také uvolňovat do okolí znečištění a mělo by v ideální variantě lapat energii či jiné zdroje. A náklady na fungování? Maximálně pět amerických centů (jedna koruna) denně.

Spojené národy odhadují, že choroby způsobené vadnou či žádnou kanalizací se podílejí na polovině hospitalizací v rozvojovém světě. Přibližně 1,5 miliónu dětí ročně umírá na průjmová onemocnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám