Hlavní obsah

Na Antarktidě kdysi rostly palmy

Na nejstudenějším kontinentu, na Antarktidě, před 53 milióny let rostly palmy, tedy rostliny dnes typické pro subtropické a tropické klima.

Foto: Profimedia.cz

Na nehostinném kontinentu před 53 milióny let rostly palmy.

Článek

Vědci zkoumali spóry, které našli ve vrtech provedených na neobydleném kontinentu. Podle nich se teploty v době eocénu mohly pohybovat kolem 10 stupňů v zimě a 25 stupňů v létě, uvedl server BBC. Led kontinent pokryl až zhruba před 34 milióny let.

Vědci si od podobných výzkumů slibují, že jim pomohou odhadnout, jak se bude klima planety vyvíjet v následujících letech. Právě doba raného eocénu se vyznačovala velkou koncentrací oxidu uhličitého v atmosféře. Totéž hrozí podle vědců i s postupujícími globálními změnami klimatu.

Vědci tvrdí, že ve zkoumané době byla průměrná teplota na Zemi zhruba o pět stupňů vyšší a nebyly žádné velké rozdíly mezi podmínkami na pólech a na rovníku.

Kromě pozůstatků palem objevili vědci zhruba v kilometrové hloubce pod mořským dnem i vzorky stromů podobných dnešním baobabům či makadamiím, tedy stromům typickým pro teplé klima.

Také se tam nacházely pozůstatky jednobuněčných organismů zvaných archea. Ty mají specifickou buněčnou stěnu, která vykazuje změny podle okolní teploty. Právě podle toho mohli vědci přibližnou teplotu odhadnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám