Hlavní obsah

Družice 40 let mapují změny na planetě Zemi

Novinky, Jakub Herzán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z výšky 440 kilometrů nad zemí a dlouhých 40 let zaznamenávají družice Landsat vše podstatné, co se na naší planetě událo. Odborníci z NASA poslali první družici do vesmíru v roce 1972, jedná se tak o nejdéle fungující projekt na získávání fotografií Země z vesmíru. NASA nyní uvolnila jedno z videí, které je poskládané z výběru nejlepších snímků.

Uvolněné snímky planety ZeměVideo: NASA, Novinky

 
Článek

Do vesmíru bylo v rámci programu vypuštěno celkem 8 družic, první v již zmiňovaném roce 1972 a poslední v roce 1999. Za 40 let pořídily milióny snímků, které se staly jedinečným zdrojem informací v oblasti změn naší planety, ať už lidského či přírodního původu.

„Jak roste lidská populace, zvyšuje se dopad lidské sedmimiliardové společnosti na naši planetu, naše družice sledují vznikající následky, jakož i změny životního prostředí,“ vysvětluje NASA.

Díky družicím tak můžeme sledovat například rychlost tání ledovců, rozvoj velkoměst, následky přírodních katastrof, ale i člověkem způsobený ústup deštných pralesů.

Snímky poskytují vědcům a odborníkům veškerá klíčová data, která jim pomáhají pochopit a monitorovat nejen zdroje důležité pro naše přežití, jako jsou voda, půda, lesy, ale i klimatické změny. Mimo jiné jsou také užitečné v oblasti výuky nebo národní bezpečnosti států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám