Hlavní obsah

Droga vyvíjená za peníze Pentagonu umí nahradit spánek

Novinky, pst

Káva nebo energetické nápoje umí únavu nebo ospalost z člověka setřást jen na chvíli. Vědci sponzorovaní agenturou DARPA, která zastřešuje vývoj vojenských technologií pro americké ozbrojené síly, našli látku, která umí potřebu spánku a potíže s jeho nedostatkem zcela odstranit. Stačí si šňupnout orexinu A.

Foto: Profimedia.cz

Únava může člověka zaskočit i tam, kde to není vhodné: v práci nebo za volantem.

Článek

Zatím jen na laboratorních opicích vyzkoušeli úspěšně nosní sprej, který obsahoval hormon orexin A. Opicím s mnohahodinovým deficitem spánku umožnilo "šňupnutí" fungovat jako zcela odpočinutým jedincům. Takovou látku by jistě uvítali nejen řidiči, kteří při únavě provázené mikrospánkem ohrožují nejen sebe.

„Brání to ospalosti, aniž by to vedlo k vyhoření,“ citoval server Wired profesora psychiatrie Jeromeho Siegela z Kalifornské univerzity v Los Angeles, který se podílel na objevení účinků hormonu, která se přirozeně produkuje v mozku. Orexin A se může stát drogou nahrazující spánek, a trumfnout tak jiné prostředky, které se už desítky let snaží o totéž, protože je doprovází nepříjemné vedlejší efekty, jako výkyvy krevního tlaku či psychiky.

Ozbrojené síly mají o podobnou látku zájem, aby udržely své muže v co nejlepší kondici i během déle trvajících misí. Piloti letectva dostávají pro dálkové lety amfetaminy. DARPA proto kromě vývoje orexinu A sponzoruje i výzkum dalších stimulantů.

Efekt probuzeného mozku

Pokusným zvířatům byla látka podána po 30 až 36 hodinách bez spánku, kdy již vykazovala známky spánkové deprivace. Následně byl části z nich podán orexin A a části neškodný solný roztok. Obě skupiny byly podrobeny poznávacím testům, přičemž jedinci ze skupiny, která nasála orexin A podali nesrovnatelně lepší výkon.

Mozky opic s orexinem vykazovaly čilou funkci jako po probuzení. Siegel proto zdůrazňuje, že orexin A opice nejen nastartoval, ale podle všeho u nich i odstranil následky nevyspání přímo v mozku.

Různými poruchami spánku, či jeho nedostatkem trpí v moderních společnostech značná část populace. V USA například spí méně než doporučovaných osm hodin denně 70 % obyvatel. Nicméně od pultů v lékárnách dělí orexin A přinejmenším ještě deset let, které zabere prověřování účinků a klinických testů u lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám