Hlavní obsah

Satelit pořídil fotografii naší planety v gigantickém rozlišení

Planeta Země dosud nikdy nebyla vyfotografována v tak gigantickém rozlišení na jediném snímku. Ruský satelit Elektro-L z výšky 36 tisíc kilometrů nad zemí pořídil záběry, na nichž je patrný každý mrak, každé větší jezero či vrcholek hory. Rozlišení digitální fotografie je 121 megapixelů.

BEZ KOMENTÁŘE: Pohled na planetu Zemi z vesmíru

 
Článek

Na rozdíl od jiných snímků naší planety byl tento pořízen jediným „stisknutím spouště“. Jiné fotografie, jaké pořizují například NASA či jiné úřady, vznikají složením vyfocených menších částí. Podrobnější fotografie pořízené jediným záběrem jsou poměrně vzácné.

Geostacionární satelit Elektro-L slouží k monitorování počasí. Je ovládán na dálku a operátoři mu mohou přikázat, aby planetu fotografoval jednou za deset minut. Jeden pixel výsledné fotografie představuje jeden kilometr skutečné délky. Barvy na snímku jsou zkreslené, protože přístroj při jeho pořízení zkombinoval běžné denní světlo a jeho infračervenou složku. Například vegetace na snímku se tak jeví jako červená.

Foto: NTs OMZ

Fotografie Země pořízená satelitem Electro-L

Satelit byl na svou dráhu vypuštěn v lednu 2011 a od té doby pořídil řadu fotografií, z nichž bylo složeno i časosběrné video. Díky tomu lze v atmosféře pozorovat pohyb mraků či rotaci planety kolem její osy.

Pohled na Evropu z vesmíru

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám