Hlavní obsah

Mladý vědec se v laboratoři nakazil při vývoji vakcíny a zemřel

San Francisko

Při vývoji vakcíny proti meningokokové chorobě zemřel pětadvacetiletý vědec Richard Din. Šetření zatím vedlo k závěru, že se v laboratoři nakazil vysoce nakažlivými bakteriemi, které zkoumal, informoval list San Francisco Chronicle.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Din pracoval v Severokalifornském ústavu pro výzkum a vzdělání a zkoumal kmen  Neisseria meningitidis, který vyvolává meningitidu (hnisavý zánět mozkových blan) a onemocnění krve.

"Případy lidí, kteří by onemocněli a zemřeli na nemoc vyvolanou organismy, s nimiž pracují v laboratoři, jsou mimořádně vzácné," řekl agentuře Reuters Tom Skinner, mluvčí Centra pro kontrolu nemocí a jejich prevenci (CDC) v Atlantě. "Desítky lidí včetně příbuzných, blízkých přátel, spolupracovníků a lékařů i zdravotnického personálu, který o Dina pečoval, nyní užívají antibiotika jako prevenci," dodal Skinner.

Od 60. let minulého století jsou dostupné očkovací látky proti některým kmenům meningokokových nemocí. Ale vědci v sanfranciské nemocnici se už 20 let - a zatím neúspěšně - pokoušejí najít vakcínu proti sérologické skupině B, což je kmen, který zabil Dina. Mladý vědec zemřel na mnohačetné selhání orgánů a septický šok necelý den poté, co se u něj objevily příznaky nákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám