Hlavní obsah

Slovenští vědci prý vytvořili magnetickou neviditelnost

Bratislava

Mezinárodní tým pod vedením slovenských vědců sestrojil jakýsi magnetický plášť neviditelnosti. Podle páteční zprávy prestižního odborného magazínu Science se tak neviditelnost v magnetickém poli stala "vzrušující teoretickou možností".

Článek

Jako kdyby tam daný objekt nebyl. I tak by jednou mohl fungovat "plášť neviditelnosti". Zařízení, které by jednou mohlo ukrývat objekty před pátráním různých přístrojů, sestrojil tým vědců, jemuž šéfují elektrotechnici ze Slovenské akademie věd pod vedením Fedora Gömöryho. "Neviditelnost vždycky vyvolá pozornost," řekl listu SME Gömöry.

"V odborném světě to bude mít určitě široký ohlas. Pořád je to ale teprve základní výzkum, po němž zůstává mnoho otázek." Z poměrně levných a dostupných materiálů sestrojili vědci jakýsi antimagnet - magnetický kabát, který dokáže působit jako štít před magnetickým polem. Supravodič v jeho středu magnetické pole odpuzuje, cokoliv magnetické uvnitř supravodiče tedy zůstane před vnějším polem skryté.

Aby nebylo anomálii zvenku vidět, přidali vědci feromagnetickou vrstvu. Ta spolu se supravodičem, zchlazeným dusíkem, vytváří iluzi, že je všechno v pořádku. "Nejsou to jen nějaké simulace. Samozřejmě jsme sestrojili skutečný objekt," zdůraznil slovenský vědec.

"Vždycky to zkoušíme ve skutečném světě." Provedení experimentu a zaslání studie do prestižního magazínu trvalo vědcům pouhé tři měsíce. Mnohé věci prý už ale měli připravené předem. "Měli jsme už technické výpočty, zabývali jsme se i postupy, takovými objekty a jejich vlastnostmi," zdůraznil Gömöry.

"V budoucnu ale může náš výzkum vést i pochopení toho, jak může elektromagnetické pole ovlivňovat náš život. A jestliže časem zjistíme, že se chceme zbavit elektromagnetického smogu kolem nás, mohlo by to fungovat jako stínění," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám