Hlavní obsah

Smrtící dávky radiace už umíme vyléčit, tvrdí američtí vědci

Novinky, pst

Léčení následků radiace je pro Pentagon jedním z programů s vysokou prioritou. Hrozba nemoci z ozáření omezovala možnosti nasazení amerických vojáků nejen pro případ jaderné války, ale třeba i možného teroristického útoku s nasazením špinavých jaderných bomb. Nyní však vědci pracující pro Pentagon oznámili, že dokáží léčit i dříve smrtící dávky radiace, navíc i den po ozáření.

Foto: ČTK

Výbuch atomové bomby nad japonským městem Hirošima 6. srpna 1945.

Článek

Vědci vylepšili dosavadní postupy léčení nemoci z ozáření s pomocí antibiotik o správně nasazené dávky baktericidního, prodyšnost zvyšujícího proteinu (BPI), jehož přítomnost odhalili v imunitním systému. Protein podle serveru MedicalPress zvyšuje efektivitu léčby, a tím i pravděpodobnost přežití zasaženého organismu.

Léčba byla zatím testována pouze na zvířatech. Z myší vystavených smrtící dávce záření (jehož hodnota však nebyla uvedena) přežilo téměř 80 procent jedinců. Léčba se navíc ukázala jako úspěšná i den po ozáření, což je podle odborníků neméně důležité. Dosud totiž platilo, že úspěšná léčba musela začít bezprostředně po ozáření v rozsahu hodin, jinak rapidně klesala pravděpodobnost, že zasažený organismus přežije.

„Lidé jsou mnohem citlivější na působení BPI než myši, a proto u nich může být léčba ještě účinnější,“ uvedla Millie Donlonová, manažer projektu v DARPA (agentura, která zastřešuje technologický vývoj pro ozbrojené síly USA). Využití léčby se přitom neomezuje jen pro případ jaderného výbuchu, ale uleví i pacientům, jejichž léčba vyžaduje lokální ozařování.

Efektivní léčba nemoci z ozáření potencionálně snižuje i smrtící účinek jaderných zbraní.

Bezprostředně po výbuchu v Hirošimě zemřelo podle odhadů 90 000 lidí, více než polovina z nich právě kvůli smrtící dávce ozáření. Na nemoc z ozáření a rakovinu pak do roku 1950 zemřelo podle odhadů dalších až 200 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám