Hlavní obsah

Vědci v aféře Climategate nepodváděli, Země se otepluje, potvrdila studie

Los Angeles

Teplota na Zemi za posledních 200 let opravdu stoupá, tvrdí poslední zpráva nezávislé skupiny amerických vědců z univerzity v Berkley. Odborníci se pustili do výzkumu po skandálu svých kolegů z Východoanglické univerzity, kteří byli v rámci aféry "Climategate" osočeni, že zkreslují naměřené údaje, aby se hodily do konceptu globálního oteplování. Informovala o tom v pátek BBC.

Foto: Profimedia.cz

Meteorolog obsluhuje měřicí stanici v Tasmánii

Článek

Berkley Earth Project je nezávislé uskupení vědců v kalifornském Berkley, které vedl fyzik Richard Muller. Pro projekt získal další desítku kolegů včetně čerstvého nositele Nobelovy ceny za fyziku Saula Perlmuttera. Peníze na činnost skupiny pocházely paradoxně hlavně od organizací, které s teorií globálního oteplování nesouhlasí.

"Byl jsem hluboce znepokojen, že skupina (na Východoanglické univerzitě) skrývala rozporuplná data," řekl BBC Muller a dodal: "Věda se nejlépe dělá tehdy, když se potíže s analýzami upřímně sdílejí."

Velké překvapení

Vědci při práci použili nejnovější metody měření. Měli k dispozici také dosud nezveřejněné údaje amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a britské meteorologické služby Met Office.

"Největším překvapením bylo, že výsledky se navlas podobaly hodnotám oteplování, které předtím zveřejnily ostatní týmy v USA a ve Velké Británii. To potvrzuje, že tyto studie byly vypracovány pečlivě a že jejich údajná zaujatost, o níž mluvili skeptikové, závěry nijak závažně neovlivnila," shrnul Muller.

Práce vědců z Berkley vyvrátila i námitky, že data o zvyšování průměrných teplot pocházejí z měřících stanic ve městech, která jsou vlivem lidské činnosti vždy teplejší. V minulosti tyto stanice stály v neobydlených oblastech, než je rostoucí města pohltila. Data z Kalifornie ale ukazují, že oteplování potvrzují i venkovské stanice.

Čas na omluvu

Aféra "Climategate" se odehrála v roce 2009 před zasedáním mezinárodní klimatické konference v Kodani. Neznámí hackeři tehdy na internetu zveřejnili korespondenci klimatologů naznačující manipulaci s daty. Největší roli ve skandálu hráli odborníci z Klimatické výzkumné jednotky Východoanglické univerzity. Média si na základě jejich emailů dovodila, že upravovali grafy teplot z posledního tisíciletí tak, aby to bylo v souladu s teorií o oteplování.

Vědci všechna obvinění odmítli a trvali na tom, že informace o jejich údajném pochybení vznikly kvůli vytržení jejich slov z kontextu. Skeptikům, kteří teorii o globálním oteplování odmítají, však tento skandál dodal munici.

Profesor Phil Jones, který byl jedním z nekritizovanějších aktérů Climategate, se staví k závěrům vědců z Berkley opatrně, protože jejich studie ještě nebyla zveřejněna v žádném vědeckém žurnálu. "Těším se, až si přečtu finální verzi jejich studie poté, co bude zrevidovaná a publikovaná," řekl BBC.

Bob Ward z londýnského Granthamova výzkumného ústavu pro klimatické změny a životní prostředí je odvážnější. "Nadešel čas, aby se všichni skeptici, včetně republikánského kandidáta na prezidenta USA Ricka Perryho, omluvili. Lživě tvrdili, že důkazy o globálním oteplování byly zfalšovány klimatology," prohlásil Ward.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám