Hlavní obsah

Geolog objevil v chodníku pražské botanické zahrady stopu dinosaura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Geolog Radek Mikuláš z Geologického ústavu Akademie věd objevil 210 milionů let starou stopu "českého" dinosaura skupiny Anomoepus. Jde už o druhou podobnou stopu, která byla objevena v kameni z lomu U devíti křížů u Červeneho Kostelce na Náchodsku.

Článek

Kámen, kde Mikuláš otisk našel, byl vytěžen už dříve a nacházel se v chodníku v botanické zahradě v Praze Troji.

Objevitel to ve čtvrtek uvedl na tiskové konferenci spolu s Českým rozhlasem, který bude objevu věnovat sobotní vysílání pořadu Meteor.

V kameni z lomu na Náchodsku byla podobná stopa objevena už v roce 1998.  "Bylo zřejmé, že kde je jedna stopa, mohou být další," uvedl Mikuláš, který se s nadsázkou označil za jediného geologického stopaře v Česku.

Hledal vytěžený pískovec

Stopu objevil tak, že navštěvoval místa, která byla vydlážděna pískovcem, který se v lomu U devíti křížů vytěžil.

Objev v botanické zahradě byl nepochybný. Potvrdili to dva odborníci z Ústavu geologie a paleontologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Martin Mazuch a Martin Košťák.

Délka nalezené stopy je 20,5 centimetru a šířka 20 centimetrů. Z toho Mazuch s Košťákem odhadují, že byl dinosaurus dlouhý 252 centimetrů, vysoký v kohoutku 88 centimetrů a vážil do 20 kilogramů. Fotografie stopy však dosud nebyla zveřejněna. Český rozhlas zveřejnil vizualizaci, jak mohl tvor, který stopu vytvořil, vypadat.

Stopy po dinosaurech se podle Mikuláše nejblíže českému území vyskytují v polském Slezsku. Vůbec první nález kosterního pozůstatku dinosaura z českého území pochází podle paleontologů z roku 2003 z Kutnohorska. Byla to stehenní kost se stopami po žraločích zubech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám