Hlavní obsah

Letecká škola v Kunovicích si pro výuku pořídila vojenský speciál L410

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kunovice

Vojenský letecký speciál získala pro své studenty Střední škola letecká v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Stroj škole zakoupil její zřizovatel, společnost Aircraft Industries, a to za zůstatkovou hodnotu dvou miliónů korun.

Článek

Prototyp letounu kunovické výroby L410 UVP, který ještě před několika lety využívala armáda k bojovým misím, nyní poslouží studentům oboru letecký mechanik při praxích.

„Letadlo jsme získali v rozloženém stavu. Dohromady jej dali naši žáci ve spolupráci s několika leteckými mechaniky. Nyní bude stroj určený pro výuku těžké údržby a oprav. Naši žáci si na něm vyzkoušejí například náročnou výměnu motoru, různých agregátů, podvozku, vrtulí nebo klapek křídel,“ uvedl ředitel školy Hynek Horňáček.

Jako jediný model L410 na světě bylo letadlo vybaveno raketomety pro rakety vzduchvzduch a vzduch-země.

„Vnitřní prostor je uzpůsoben pro potřeby rychlého nasazení, a tak jsou sedačky nahrazeny lavicemi, jak je běžné u vojenských letadel pro parašutisty,“ přiblížil ředitel školy, který je od Nového roku zároveň velitelem Kunovian Air Force. Stejnojmenný projekt, který škola zaštítí hlavičkou občanského sdružení, poslouží zejména k větší informovanosti o škole, její činnosti a propagaci letectví vůbec.

Činnost Kunovian Air Force umožňuje firma Aircraft Industries a Střední škola letecká. Pro leteckou společnost, jejímiž hlavními akcionáři jsou ruské letecké firmy, je to již třetí projekt pro mladé konstruktéry a zájemce o letectví, kterému umožňuje ve svém areálu fungovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám