Hlavní obsah

Matematická a fyzikální olympiáda má nového partnera, skupinu ČEZ

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina ČEZ uzavřela pětileté partnerství s organizátory matematických a fyzikálních olympiád (MO a FO). Olympiády se dočkají finanční podpory, která zajistí kvalitnější organizaci soutěže, podporu koordinátorů a větší motivaci soutěžících. Patronát nad oběma soutěžemi převzal Martin Roman, generální ředitel Skupiny ČEZ.

Článek

„Matematické a fyzikální olympiády mají u nás dlouholetou tradici. Příští rok oslaví fyzikální olympiáda 52 let a matematická dokonce 60. výročí. Doposud tyto soutěže nikdo dlouhodoběji nepodporoval a jejich význam nebyl příliš doceňován,“ říká Josef Kubát, předseda Jednoty českých matematiků a fyziků.

„Jsem přesvědčen, že si organizátoři i soutěžící podporu zaslouží a těší mě, že se stáváme partnerem obou těchto celostátních soutěží,“ říká Martin Roman a dodává: „Chceme podpořit zájem mladých lidí o matematiku a fyziku a ukázat jim, že studium technických oborů je zajímavé a má budoucnost. Jako klíčový zaměstnavatel totiž cítíme odpovědnost pomoci české ekonomice odvrátit hrozící nedostatek technických expertů.“

„Z partnerství plynou výhody nejen organizátorům MO a FO, ale především soutěžícím a školám. Roční podpora obou olympiád dosáhne výše téměř půl milionu korun ročně,“ říká Hana Krbcová, personální ředitelka Skupiny ČEZ. Z toho přibližně 200 tisíc korun poslouží na podporu celostátních soustředění účastníků olympiád, činnost regionálních koordinátorů krajských kol a jako příspěvek na studium pro vítěze. „Chceme zvýšit účast studentů na obou olympiádách, proto jsme se rozhodli motivovat školy možností vyhrát Oranžovou učebnu v hodnotě dalších 200 tisíc korun,“ říká Bohdana Horáčková, místopředsedkyně správní rady Nadace ČEZ.

Hlavní kritérium pro zařazení do slosování o Oranžovou učebnu bude počet studentů, kteří postoupí do krajských kol obou olympiád vzhledem k počtu studentů na škole. Patnáct škol s nejvyšším poměrem se zařadí do slosování o grant Oranžová učebna. Vítězná škola peníze použije na nákup nebo modernizaci vybavení v učebnách fyziky, chemie, či v laboratořích a učebnách se zaměřením na technické předměty.

Podpora olympiád není jedinou aktivitou, kterou Skupina ČEZ vyvíjí v oblasti spolupráce se školami. Podílí se na popularizaci studia technických oborů již od roku 1992. Pozornost směřuje především na technické střední a vysoké školy. V rámci vzdělávacího programu Svět energie připravuje studijní materiály pro všechny typy škol, zapojuje své odborníky do výuky na vysokých školách, či vzdělává středoškolské učitele, jak zajímavě a poutavě učit fyziku.

Reklama

Výběr článků

Načítám