Hlavní obsah

Vědci spočítali všechny ryby a další tvory v oceánu

– Londýn
Novinky, rei

Vědci ukončili vůbec první globální soupis mořského života. Po deseti letech stanovili, že ve světovém oceánu žije přes 230 000 živočišných druhů. Současně varovali před dramatickým poklesem stavů.

Foto: Profimedia.cz

Ve světovém oceánu je téměř 22 000 druhů ryb. Ilustrační foto

Článek

O výsledcích projektu The Census of Marine Life, na němž se podílely téměř čtyři stovky odborníků, informoval v minulých dnech britský deník The Guardian. Studie zahrnuje všechno, co žije „mezi pobřežím a otevřeným oceánem, v mělčině či v hloubce - od mikrobů po velryby,“ poznamenala Patricia Miloslavich z univerzity Simona Bolívara ve Venezuele, která se na výzkumu podílela.

Vědci v uplynulém desetiletí zkoumali život v 25 mořských oblastech od Antarktidy po tropický pás. Zjistili, že okolo pětiny mořských živočichů tvoří korýši, jako krabi, langusty či humři. Spolu s měkkýši (hlemýždi, chobotnice nebo sépie) a rybami (včetně žraloků) představují polovinu druhů v oceánu. Druhů ryb je v oceánu téměř 22 000. Velryby, lachtani, želvy a mořští ptáci oproti tomu tvoří jen necelá dvě procenta mořských druhů.

Špatná správa vod i rybolov

Vědci zároveň upozornili na úbytek druhů. „V každé oblasti to byl stejný konec dosud hojného množství ryb, krabů nebo korýšů, kterých je teď pouze mezi pěti a deseti procenty původního stavu,“ uvedl Mark Costello z univerzity v novozélandském Aucklandu. Dodal, že je to zejména kvůli špatné správě vod a chybně řízenému rybolovu, který spolu se znečištěním označil za největší hrozbu biodiverzity na světě.

Studie poukázala též na oteplování moří a úbytek kyslíku ve vodách. Změny způsobují invazi druhů, které se v dané oblasti dosud nevyskytovaly, což mnohdy vyvolává zánik dosavadních.

Nejvíce je podle vědců ohrožena rozmanitost druhů ve Středozemním moři, Mexickém zálivu, čínských vodách při pobřeží, v Karibiku a Baltském moři. Největší počet nejohroženějších druhů - 17 000 - je ve Středozemí. Výzkumníci skutečnost připisují i množství munice, která v jeho vodách skončila, včetně bomb z války v Kosovu.

Přečtěte si také: Zbabělé lvice a nerozumní lvi
Vědci zkoumali chování krále zvířat. A k čemu došli? Lvice zdaleka nejsou tak statečné, jak se myslelo, a lvi si své samice chtějí ubránit za každou cenu, tedy i za cenu vlastního života. Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám