Hlavní obsah

Britští vědci objevili pod mořem šestou největší řeku světa

Novinky, Dagmar Plecháčová
Leeds

Britští vědci přišli s objevem mořského proudu, jenž srovnávají s řekou, která by byla šestou nejmohutnější na světě. Stejně jako ty na souši má mít několik přítoků, projevuje se na ní příliv i peřeje a dokonce má také vodopády. Jev dosahuje v některých místech hloubky až 35 metrů a šířky okolo 900 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci odhadují, že kdyby se řeka nacházela na souši, byla by šestou největší řekou světa vzhledem k množství vody, která jí protéká. Tok je pro představu podle týmu odborníků z Leeds University 350krát větší než anglická Temže.

Skupina pro zjištění detailů použila speciální robotickou ponorku, která nasnímala mořské dno poblíž Turecka. Řeka je jediným aktivním podmořským tokem takového rozsahu, který byl dosud nalezen. Protéká přitom slanými vodami Středozemního moře přes Bosporskou úžinu až do Černého moře, kde má voda naopak nižší obsah soli.

Kanály na dně moří doručují živiny

Hustá slaná voda ze Středozemního moře vytváří podél mořského dna hluboký kanál. Podle doktora Dana Parsonse, který vedl univerzitní tým, jsou dna oceánů jako obrovská poušť mořského světa a kanály představují doručovatele živin a složek potřebných pro život v těchto pouštích.

„To znamená, že by mohly být životně důležité jako podmořské tepny poskytující život hlubokým oceánům,“ uvedl Parsons.

Na dnech oceánů již bylo nalezeno několik podobných kanálů, jeden z největších se nachází podél pobřeží Brazílie, kde se Amazonka vlévá do Atlantského oceánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám