Hlavní obsah

Vědci objevili dva nové druhy ryb, na dně pod ropnou skvrnou

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí vědci nalezli přímo v oblasti zasažené nedávnou katastrofou ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu dva dosud neznámé druhy chřestivce, ploché ryby, která ráda žije v temnotě u dna. O události ve čtvrtek informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ropná skvrna v Mexickém zálivu po havárii plošiny Deepwater Horizon. Surovina na záběrech má šedou barvu od světlejší po tmavou.

Článek

„Jeden z popisovaných druhů žije výhradně v oblasti ropné skvrny,“ uvedl ve čtvrtek v prohlášení John Sparks z Amerického muzea dějin přírody v New Yorku. „Pokud jsme schopni v zálivu stále nalézat nové druhy, jen si představte, že tam musí existovat diverzita (rozmanitost), obzvlášť mikrodiverzita, o jaké nemáme ani tušení,“ dodal Sparks.

Sparks a jeho tým představili objev v časopise Journal of Fish Biology a nově zjištěné druhy nazvali Halieutichthys intermedius a Halieutichthys bispinosus. Podobně jako předchozí, již dříve objevený druh, známý pod českým názvem chřestivec skvrnitý (Halieutichthys aculeatus), obývají oblast, v níž 20. dubna došlo k explozi ropné plošiny Deepwater Horizon firmy Transocean, již v době havárie měla v pronájmu britská energetická společnost BP.

Havárie nedá biologům spát

Chřestivci patří do řádu ďasové a dostali své jméno podle specifického způsobu, jakým se pohybují po dně. Mají oblé, ploché tělo s velkou vystrčenou hlavou. Pohybují se díky ploutvím, které připomínají končetiny. Potravu lákají pomocí látky vypouštěné k tomu uzpůsobenou hřbetní ploutví. Obývají hloubky od 45 do 820 metrů.

Původně podle Sparkse byly všechny tři dnes známé druhy považovány za jeden, jeho tým však mezi nimi dokázal najít odlišnosti. „Tato zjištění ukazují, že katastrofa podobného rozsahu může znamenat ztrátu dosud nezdokumentované biodiverzity,“ poznamenal.

Společnost BP plánuje definitivně se vypořádat s katastrofou na konci tohoto nebo na začátku příštího měsíce. Katastrofa se označuje za největší havárii v dějinách. Podle některých odhadů uniklo do moře 530 miliónů litrů suroviny. Likvidace následků katastrofy už stála BP v přepočtu asi 63,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám