Hlavní obsah

První "létající auto" může v Americe do výroby

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké úřady daly povolení k výrobě lehkého letadla Terrafugia Transition, které lze se složenými křídly používat i jako běžné auto. Oznámila to webová stránka The Register. Dvousedadlovou Transition má vyrábět firma Ford. Na silnicích jezdí se spotřebou zhruba 8 litrů na 100 km.

Článek

Ve vzduchu může stroj vyvinout rychlost až 180 km/h, dosah je až 750 kilometrů. Ke startu mu stačí dráha o délce asi 600 metrů. Unese dva lidi, pokud nejsou “naddimenzovaní“ - nosnost Transition je asi 200 kilogramů.

Stroj má stát asi 194 tisíc dolarů, tedy asi čtyři milióny korun, a už si jej údajně objednalo sedmdesát lidí. První z nich by ho měli dostat koncem příštího roku. Tvůrci „autoletadla“ tvrdí, že hlavní výhodou oproti jiným lehkým strojům je bezpečnost.

„Létající auto“ váží 700 kilogramů a bylo konstruován jako sportovní letadlo. Kvůli váhovým limitům nemá běžné bezpečnostní prvky aut jako jsou airbagy, deformační zóny a další povinné pro silničních vozidla této váhy.

Nový stroj přesto dostal zelenou díky zvláštní výjimce. Autoletadlo má jednu výhodu: mohou s ním do vzduchu i lidé, kteří mají na kontě jen dvacet nalétaných hodin. Takové potvrzení pro lehká sportovní letadla lze získat snáze, než plnou pilotní licenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám