Hlavní obsah

Na Titanu je možná život založený místo vody na metanu

Novinky, pst

Analýzy údajů o Saturnově měsíci Titanu ze sondy Cassini vyvolaly mezi odborníky v NASA poprask. Vodík z atmosféry proudí k povrchu, kde se údajně ztrácí. Jedním z možných vysvětlení je možnost, že ho ve velkém spotřebovávají nějaké živé organismy.

Článek

„Je to zřejmě plyn, který je spotřebovávaný živými organismy podobně jako kyslík na Zemi,“ řekl astrobiolog Chris McKay z NASA. Jiná studie čerpající z dat získaných sondou Cassini se zaměřila na uhlovodany na povrchu Titanu za současného nedostatku acetylenu, které mohou sloužit jako zdroj živin pro organismy, které se místo vody opírají o metan.

„Pokud by se to prokázalo, bylo by to dvojnásob vzrušující, protože by šlo o jinou formu života, než jakou známe,“ uvedl pro server LiveScience McKay. Ovšem řada vědců upozorňuje, že zjištěné údaje sice mohou, ale také vůbec nemusejí souviset s nějakou formou života.

Vědci se zaměří nejdříve na jiná vysvětlení

"Vědecký konzervatizmus nás vede k tomu, že biologické vysvětlení by mělo být až poslední volbou po vyloučení celé škály ne-biologických možností," zdůraznil Mark Allen, vedoucí výzkumu zaměřeného na Titan. "Máme před sebou hodně práce. Pravděpodobnější je, že za vším je nějaký chemický proces."

McKay se ovšem nevzdává naděje a uvedl pro Space.com, že "oba závěry jsou stále ještě předběžné“.

Možnost existence organismů založených na metanu je pouze spekulativní. Na Titanu jsou teploty kolem -179 stupňů Celsia , a tak je metan jedním z mála kandidátů na kapalinu, která by zastoupila vodu, která se na Titanu vyskytuje ve formě ledu.

Záhada vodíku zatím nahrává možnosti existence života. Ovšem modely procesů v atmosféře Saturnova měsíce jsou jen nedokonalé.

Vědci nicméně předpokládají, že vodík vzniká v horních vrstvách atmosféry působením slunečního UV záření, které rozkládá acetylen a metan. Ale místo toho, aby byly molekuly vodíku rovnoměrně rozptýleny v atmosféře, "stékají" a mizí na povrchu.

Darrell Strobel, který se věnuje studiu procesů na Titanu, něco takové ho nečekal. Vodík je podle něj inertní lehký plyn, který se měl vznášet ve svrchních sférách a unikat. Jenže to nedělá a příčina tohoto jevu není známá.

Přečtěte si také: Věda jako zisk, nebo poznání?
Vytvoření syntetické kopie organismu zvedlo bouřlivou debatu o etice. Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café). (inzerce)

Reklama

Výběr článků

Načítám