Hlavní obsah

Dílo literárního vědce Arna Nováka je volně dostupné na internetu

Brno

Dílo významného literárního vědce Arna Nováka (1880 až 1939) je od včerejška volně přístupné na internetu. Digitální knihovnu zřídila Masarykova univerzita. Novák patří k zásadním osobnostem prvních dvou dekád univerzitních dějin. Je po něm pojmenována ulice, kde sídlí filozofická fakulta.

Článek

"Od Novákovy smrti loni uplynulo 70 let, na dílo se proto již nevztahuje autorskoprávní ochrana," připomněla šéfredaktorka univerzitního časopisu Muni.cz Petra Nováková.

"Cílem digitální knihovny Arna Nováka je usnadnit přístup k jeho rozsáhlému a zásadnímu dílu a zároveň upozornit na tak významnou a obdivuhodně plodnou osobnost, jakou profesor Novák byl," uvedla Nováková.

Celkem univerzitní knihovníci digitalizovali 50 monografií a 40 odborných textů, což je dohromady asi 11 000 stran. Novákovo dílo tím však ještě není vyčerpáno. Na webových stránkách se proto objevila výzva s žádostí o spolupráci. Knihovna hledá instituce a jednotlivce, kteří vlastní další Novákovy práce.

Novák se narodil v Litomyšli jako syn středoškolského profesora a spisovatelky Terezy Novákové. Na Univerzitě Karlově se habilitoval v oborech německé a české literatury. Do Brna natrvalo přesídlil v roce 1921, tři roky po vzniku Masarykovy univerzity. Školu na sklonku 30. let vedl jako rektor.

Je autorem řady statí i souborných děl o dějinách české literatury, věnoval se také kritice a editorské práci. Životním dílem je kompendium Přehledné dějiny literatury české od nejstarších dob po naše dny. V úterý uplyne 130 let od Novákova narození.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám