Hlavní obsah

Koktavost není mozková porucha, zjistil český vědec a hodlá ji léčit

Právo, Bedřich Novotný

Na příčinu koktavosti i na způsob její léčby přišel profesor Josef Pešák z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Vyvrací zažitý názor, že porucha plynulosti řeči má původ v mozku. Podle něho je koktavost způsobena výhradně překážkou na plicích a k jejímu odstranění stačí uvolnění dýchacích cest.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výsledky multicentrické klinické studie, zjištěné u 42 zkoumaných osob od Ostravy po Břeclav, byly nedávno publikovány v Časopise lékařů českých (ČLČ 9/2009).

Přestože ohlas odborné veřejnosti zatím není tak průkazný, je už nyní profesor lékařské biofyziky Josef Pešák denně zavalován kupou e-mailů a telefonátů hlavně rodičů dětí postižených koktavostí, žádajících bližší informace, především jak se dostat k léku.

Koktavost lze zmírnit inhalací

Koktavost je dosud přičleněna podle mezinárodní klasifikace nemocí k duševním poruchám. Podle profesora Pešáka by měla být ale zahrnuta mezi respirační nemoci.

"Ověřili jsme, že koktavost lze zmírnit inhalací prášku formoteroli fumaras dihydricus. Ten uvolňuje při ataku křečí hladkého svalstva tracheobronchiálního stromu jejich sevření. Proto je nutné přiřadit koktavosti správnou indikaci,“ vysvětlil 68letý vědec, který se studiu koktavosti při jiných povinnostech věnuje více než čtvrt století.

Problém s koktavostí podle něho spočívá v sevření hladkého svalstva obepínajícího cestu spojující plicní sklípky s průdušnicí. U predisponovaných jedinců může být iniciační křeč v hladkém svalstvu, kterou nelze ovládat vůlí, vyvolána silným traumatem, úlekem apod.

Ačkoli se zmíněný prášek vyrábí jako lék a je znám například astmatikům, lidé s koktavostí se k němu dostanou jen obtížně. Může jej totiž předepsat pouze alergolog nebo plicní lékař, což bývá kvůli zařazení koktavosti mezi psychické poruchy zádrhel.

Koktavostí je v České republice postižen přibližně každý padesátý člověk, v celém světě je jich kolem 60 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám