Hlavní obsah

Vědci vypěstovali v laboratoři náhradní tkáň penisu, zatím funguje jen u králíků

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádný muž o tom není schopen hovořit jen tak. Erektilní dysfunkce přitom po pětatřicátém roce občas postihne podle statistik každého druhého a pravidelně jí trpí polovina padesátiletých, s přibývajícími nemocemi a věkem se čísla zvyšují. Biologicky bývá rozmnožovací schopnost zachována, ale bez erekce to prostě nejde. Léčba je složitá a nejistá.

Článek

Králíci ovšem mají zřejmě vyhráno. Tým Anthonyho Ataly ze severokarolínské Wake Forest University dokázal laboratorně vytvořit náhradní tkáň penisu. Jejich experimenty se zaměřily především na rekonstrukci samčího orgánu, nefunkčního v důsledku genetické abnormality, nemoci nebo úrazu, ale podle Atalova článku v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences „výsledky dávají naději, že naše metoda obsahuje významný potenciál pro lidské pacienty, kteří potřebují rekonstrukci penisu nebo trpí některou z dysfunkcí“., a tak většina mužů středního a vyššího věku žije s traumatem.

Úspěšnost: zatím jen 50 procent

Pánové, netěšme se příliš, i u králíků vědci dosáhli zatím jen padesátiprocentní úspěšnosti. Zvířatům odebrali vzorek z funkční části jednoho ze dvou kavernózních těles a v laboratorním živném prostředí dosáhli toho, že jeho buňky se začaly množit.

Těmito „záplatami“ dokázali nahradit poškozené části a takto poslepovat poškozený penis. Podobně se týmu podařilo již dříve namnožit některé typy lidských tkání a nahradit například jimi plně funkční močový měchýř. V posledních pokusech vypěstovali z jednotlivých buněk hladké svalstvo a endotelovou tkáň. Z obou pak vytvořili trojrozměrnou kostru a implantovali do penisu. Tkáň se uchytila a během měsíce se začala formovat do kavernózních tělísek, jimiž prorostla síť cév. Rekonstrukce penisu probíhala šestkrát rychleji než metodou „záplat“. Nový penis poté fungoval správně – hladké svalstvo se působením oxidu dusíku, vylučovaného endotelovou tkání, uvolňovalo a umožnilo tak cévám napumpovat do penisu dostatek krve, aby došlo k erekci.

Testy s ramlicemi byly úspěšné

Testy s ramlicemi, poněkud připomínající sexuální otroctví, pak potvrdily očekávání: v osmi případech z dvanácti došlo k oplození a čtyři páry vyvedly mladé.

„Jsou to fascinující výsledky,“ komentoval studii Tim Terry, šéf britské urologické společnosti. „Zatím je pro naše pacienty s poškozením penisu jedinou cestou k nápravě jen vysoce invazivní rekonstrukce, ale tady se otevírá příznivější alternativa.“ Upozornil na potřebu dalšího výzkumu, zejména neurologických souvislostí. Člověk se přece na rozdíl od králíka neřídí jen pudem. „Bude to ještě nějaký čas trvat,“ vzkázal Terry postiženým pánům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám