Hlavní obsah

Na Měsíci je velké množství vody, potvrdila NASA po bombardování

Novinky, Tomáš Reiner, Pavel Stöckl

Na Měsíci je velké množství vody. Několik týdnů po plánovaném "bombardování" jeho povrchu to v pátek potvrdil Americký úřad pro letectví a vesmír NASA.

Článek

Sonda LCROSS nadvakrát narazila do Měsíce počátkem října. NASA ji navedla na kráter Caebus na jižním pólu, kde se předpokládaly větší zásoby ledu.

To teď experti potvrdili. Podle nich bylo po nárazu zaznamenáno velké množství vodní páry, která by vydala na desítky litrů vody. 

NASA dnes otevřela novou kapitolu našeho porozumění Měsíci.
ze internetové zprávy NASA

Dva dopady

Astromové předpokládali, že Měsíc byl během posledních několika miliard let po svém zformování bombardován kometami, a přestože většina ledu se při takovém dopadu odpařila, věřili, že je možné, že právě v nitru kráteru krytém před sluncem se mohly hromadit jeho zásoby.

Caebus je relativně plochý kráter o průměru 96 kilometrů. Vědci předpokládali, že led by mohl být v povrchových vrstvách. Přibližně dvoutunový raketový motor sondy dopadl do kráteru pod ostrým úhlem rychlostí 9010 km/h. Byl jako kulka vstřelená do písku.

Při dopadu se vytvořil kráter o průměru 20 metrů a hluboký přibližně pět metrů. Srážka vzedmula přes 300 tun měsíčního prachu a horniny. Oblakem pak po výbuchu proletěla samotná sonda, která ho zanalyzovala a odeslala data na Zemi, než se sama se svými 680 kilogramy sebevražedně zřítila k povrchu na jiném místě.

Vědecký experiment si získal i své urputné odpůrce. Ekologičtí aktivisté, kteří se běžně připoutávají ke stromům, spustili na internetu petici „Zastavte NASA při bombardování Měsíce!“ Podle nich nešlo ani tak o vědecký experiment, jako spíše o plán „amerických imperialistů“, kteří chtějí otestovat orbitální zbraně. 

Reklama

Související témata:

Související články

NASA bude v pátek bombardovat Měsíc

NASA si naplánovala na pátek bombardování Měsíce. Sonda LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) ukončí svou misi dvěma velkými výbuchy na...

Výběr článků

Načítám