Hlavní obsah

Na českých VŠ studují desetitisíce cizinců, nejvíc jich je na Univerzitě Karlově

Novinky, Martin Singr, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V loňském akademickém roce studovalo na všech českých vysokých školách celkem 369 619 studentů, z toho 31 218 cizinců, což představuje téměř 9 %. Tento podíl znamená velmi dobré postavení českých vysokých škol v zahraničí.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Na českých VŠ studují desetitisíce cizinců

Článek

Absolutně nejvyšší počet zahraničních studentů zaznamenala nejprestižnější česká vysoká škola – Univerzita Karlova v Praze (UK), která je také nejstarší v Evropě. Celkový počet studentů zde dosahuje více než 50 000, z čehož je více než 13 % cizinců. Tento podíl navíc každoročně stoupá. "Na UK studuje celkem 51 375 studentů, z toho je 6 697 cizinců, kteří jsou zapsáni k ucelenému studiu na UK. Pro zahraniční studenty Univerzita Karlova poskytuje celkem 170 studijních programů akreditovavých v cizích jazycích. Na UK dále studuje 3113 zahraničních studentů na kratší dobu studia do jednoho akademického roku," uvedl Václav Hájek, tiskový mluvčí UK.

Nejvíce zahraničních studentů je na pražských VŠ

V procentech navštěvuje nejvíce zahraničních studentů Vysokou školu ekonomickou v Praze (VŠE). "Počet cizích státních příslušníků na VŠE stále roste, zároveň ale stále roste i celkový počet studentů VŠE. Podíl cizinců na celkovém počtu studentů tak za poslední tři roky zůstává stabilní a pohybuje kolem 14%," uvedla Ing. Martina Slezáková z VŠE. Stoupající trend zahraničních studentů zaznamenává České vysoké učení technické v Praze (ČVUT), které má také věhlas na mezinárodním, poli či Masarykova univerzita v Brně (MU). Zástupci MU dokonce uvádějí, že v absolutních číslech mají dnes dvakrát více zahraničních studentů než před pěti lety.

Zahraniční studenti vytvářejí kvalitnější studijní prostředí

Je zřejmé, že pokud se studenti ze zahraničí rozhodnou studovat v jiné zemi, musí pro to být velmi silně motivováni. "Tvrdíme, že zahraniční studenti se hlásí na vysoké školy, které mají vysokou úroveň. Na těch nejlepších školách je nejvyšší počet zahraničních studentů," říká Andrea Vondráková z Rektorátu ČVUT. Navíc je přínos mezinárodní spolupráce neoddiskutovatelný pro obě strany. "Přítomnost zahraničních studentů přináší výhody i pro české studenty. Díky zahraničním studentům se vytváří kvalitnější studijní prostředí, zvyšuje se konkurence, střetávají se různé kultury a přístupy ke studiu, roste mezinárodní prestiž univerzity," myslí si tisková mluvčí MU  Tereza Fojtová.

Studenti mohou v zahraničí strávit pouze pár měsíců

Další skupinou tvoří posluchači VŠ, kteří využívají studijní programy EU. Ty umožňují studentům určitou část studia strávit v jiné zemi. Z českých vysokých škol je v těchto programech velmi aktivní například UK. "V rámci programu LLP/Erasmus  se dá předpokládat, že počet přijatých studentů bude dokonce vyšší než počet vyslaných studentů. UK by mělo navštívit 1200 studentů a vycestuje přibližně 1100 studentů. Tato čísla řadí UK na první místa v Evropě," říká Hájek a zároveň dodává: "V celoevropském měřítku však UK musí ještě dohánět, aby se procento zahraničních studentů zvýšilo."

Reklama

Výběr článků

Načítám