Hlavní obsah

Vědci našli způsob, jak skladovat světlo

Novinky, Pavel Stöckl

Světlo se zdá nepolapitelné a hlavně rychlé, nejrychlejší. Přesto fyzici hledají způsob, jak světlo uvěznit, skladovat. Cestou je zachycení světla v mikroskopických mikrorezonátorech s reflexivním povrchem. Světlo se od povrchu mikrorezonátoru neustále odráží bez možnosti uniknout.

Foto: Veronika Hušková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Světlo za jednu sekundu obkrouží sedmkrát zemi, takže počet odrazů v mikrorezonátoru - pasti na světlo - se dá počítat v biliónech. Pokud bude světlo uvězněno na milióntinu sekundy, ztratí při každém miliónu odrazů v mikrokobce jednu milióntinu energie. Navíc rozměry mikrorezonátorů mohou určovat, jaké části spektra v nich budou uloženy.

Všechny tyto vlastnosti mikrorezonátorů se podařilo dosáhnout týmu na univerzitě Johannese Gutenberga v Mainzu, který vedl profesor Arno Rauschenbeutel.

Podle článku Physical Review Letters má technologie zachytávání světla využití především ve světě počítačů a telekomunikací.

Mikrorezonátor tým německých fyziků vytvářel zahříváním a natahováním skleněného vlákna na poloviční sílu lidského vlasu. Pak s pomocí laseru vytvořili bublinkovou strukturu, která uvěznila „protékající“ světelné paprsky, které se dokola odrážejí od jejího povrchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám