Hlavní obsah

Do 7. listopadu budou létat hvězdy - orionidy

Lidé budou moci na obloze až do 7. listopadu pozorovat meteory, nebo také "padající hvězdy" z meteorického roje Orionidy. Nejvíce budou létat v noci na středu 21. října. Astronomové očekávají zvýšenou aktivitu v souvislosti s blížícím se vrcholem jeho dvanáctiletého cyklu.

Článek

Nečekaně silný výskyt Orionid podle Romana Mikušince z České astronomické společnosti překvapil pozorovatele v letech 2006 a 2007, kdy jich zaznamenali 50 až 70 za hodinu. Vysoká aktivita roje se projevovala dvě až tři noci za sebou a v roce 2006 létalo po obloze mnoho jasných meteorů. Výpočty a pozorování astronomů naznačují, že by mohla být aktivita roje v letošním i příštím roce vysoká. Letos astronomové očekávají 20 až 60 meteorů za hodinu a větší množství jasných meteorů a bolidů.

Pozorování ale může znemožnit zatažená obloha. Pokud bude obloha jasná či polojasná, má smysl ji pozorovat zhruba od 23:00.

Po Leonidech jsou Orionidy druhým nejrychlejším rojem. Do atmosféry vstupují rychlostí 66 kilometrů za sekundu. Jejich světelné stopy na obloze jsou viditelné po dobu několika vteřin až minut. Pocházejí ze slavné Halleyovy komety.

Meteorický roj je proud meteoroidů, to znamená prachu, který za sebou zanechávají komety obíhající kolem Slunce po eliptické dráze protínající dráhu Země. V době, kdy Země prochází průsečíkem těchto drah, vlétávají meteoroidy do zemské atmosféry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám