Hlavní obsah

V knihovně na plzeňských právech chybí polovina disertačních prací

Novinky, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Skandály zmítaná plzeňské právnická fakulta v úterý opět zpřístupnila disertační, diplomové a rigorózní práce tamních studentů. Kdo si však myslel, že si konečně počte, díky čemu zde vystudoval třeba expremiér Stanislav Gross, chomutovská primátorka Ivana Řápková nebo starosta Prahy 5 Milan Jančík, byl na omylu. Tyto i některé další práce dál nejsou k dispozici. Disertačních prací by mělo být v tamní knihovně šedesát pět. Je jich však o třicet méně.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Studenti podepisovali petici za odstoupení vedení fakulty.

Článek

„Osmnáct se jich teprve zpracovává,“ vysvětlila vedoucí knihovny Sylva Řehořová. Čtyři vznikly před rokem 2006, tedy předtím než začala platit povinnost práce archivovat, dvě chybějí z jiných důvodů. Tři další – mezi nimi i údajně opsaná práce bývalého proděkana fakulty Ivana Tomažiče – jsou na rektorátu Západočeské univerzity. A podle rektora Josefa Průši se dá vysvětlit i osud zbývajících tří prací.

„Jedna vyšla jako kniha a další je údajně psaná německy,“ řekl Právu Průša. Zbývá disertace bývalého náměstka policejního ředitele Jana Brázdy. „Tu bude nutné dohledat ve spolupráci s katedrou,“ doplnil rektor.    

Gross v utajení

Brázda se už dříve pro média vyjádřil, že práci odevzdal. Stejně tak odmítli zpochybňování svých diplomových prací, které rovněž nejsou k nalezení, Řápková s Jančíkem. Rigorózní práce Stanislava Grosse k vidění zřejmě nikdy nebude. Už v roce 2005 tehdejší děkan právnické fakulty Milan Kindl řekl pro Plzeňský deník, že škola nemá k rigorózním pracím autorská práva. K zařazení práce do knihovny by tak musel dát svolení sám Gross.

O nahlédnutí do disertačních prací v úterý příliš velký zájem nebyl. „Přišlo jen pár studentů, kteří je potřebovali ke studijním účelům,“ konstatovala Řehořová.  

Přijdou o tituly?

Tomažičův plagiát, který měl podle jeho vysvětlení odhalit člověka, jenž z fakulty vynáší interní věci, i údajně „pravá“ Tomažičova vědecká práce jsou v rektorově trezoru. A podle Průši tam zůstanou, dokud si je nevyžádá policie. Zda mohlo při výrobě nastrčené práce dojít k přenesení ochranných znaků včetně skrytého čipu, rektor neví.

Česká televize informovala, že na právech podivně rychle vystudovaly dvě děti zastřeleného podnikatele Mrázka. Univerzita nechá tyto a podobné případy prošetřit. „Bude to součástí hloubkového auditu. Je možné, že někdo dostudoval za dva měsíce, ale třeba díky tomu, že přestoupil z jiné školy,“ podotkl Průša. A pokud se zmíněná „superrychlá“ studia potvrdí? „Teď nevím, co by se mělo stát, ale selský rozum mi velí, že by dotyční měli o titul přijít,“ uzavřel rektor.    

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám