Hlavní obsah

Mikulovští hasiči se dočkají nové zbrojnice

Novinky, Dana Smrčková

Požárníci v Mikulově během několika let změní své útočiště. Projekt nové zbrojnice je na světě, město pro ni vyčlenilo pozemek, který převedlo na Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje. Když se podaří sehnat 40 miliónů korun, může se začít stavět.

Foto: Dana Smrčková

Budova požární stanice v Mikulově už roky nevyhovuje požadavkům hasičské zbrojnice.

Článek

Stávající mikulovská požární stanice sídlí v památkově chráněné budově, která vznikla za první republiky právě jako zbrojnice. „V té době měla jistě vynikající parametry. Po druhé světové válce v ní byli opět hasiči a v 80. letech prodělala dostavbu garáží, opravu fasády a rekonstrukci elektriky,“ tlumočí vzpomínky pamětníků velitel mikulovských hasičů Emanuel Vašíček.

V současně době však podle něj budova neodpovídá technickým ani hygienickým požadavkům na požární stanici. Souhlasí s ním i mikulovský starosta Rostislav Koštial.

„Budova si prostě zaslouží rekonstrukci. Nemůžeme ji však rekonstruovat jako zbrojnici, protože nevyhovuje ani její geografické umístění,“ poznamenal Koštial s tím, že není dlouhodobě udržitelné, aby hasiči vyjížděli k zásahům z centra. „Potřebujeme moderní zbrojnici na periferii. Roste nám tu turistický ruch, očekáváme rychlostní komunikaci R52, záchranáři se nemůžou půl hodiny motat po městě. Proto jsme vyčlenili pozemek u lávky na ulici 28. října, mezi nádražím a silnicí 52,“ upřesnil starosta.

Realizace hotového projektu nové zbrojnice vyjde na 40 miliónů. „Udělám všechno pro to, abych je během následujících čtyř let sehnal. Samozřejmě čím dříve, tím lépe,“ slíbil první muž Mikulova.

V souvislosti s plánovaným napojením na rakouskou komunikaci A5 a už proběhla také jednání o mezinárodní spolupráci s rakouskými záchranáři, kteří mají nejbližší velkou stanici až v Mistelbachu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám